Μάχη με το χρόνο δίνει ο νέος Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής της Ασπίς

Ταχύτητα στις διαδικασίες αποτίμησης των χαρτοφυλακίων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ θα επιδιώξει ο νέος Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής της εταιρίας, κ. Ιωάννης Παντελίδης, ώστε να περιορίσει το χρόνο που θα μεσολαβήσει για την έναρξη καταβολής αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους της εταιρίας, όπως και για τη μεταφορά ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.

Όπως είναι γνωστό, ο χρόνος που προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, για την αξιολόγηση των όσων πραγματικά έχουν συμβεί στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, για τον υπολογισμό των ανοιγμάτων της εταιρείας, όπως και για την καταγραφή και διαχείριση των χαρτοφυλακίων της, υπολογίζεται στους 10 μήνες.

Ωστόσο, ο νέος Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής αισιοδοξεί ότι θα κινηθεί ταχύτερα λειτουργώντας εκ του παραλλήλου σε πολλά από τα ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α., κ. Γιώργος Πέτσας, φέρεται να εκτιμά ότι ο Επόπτης δεν θα μπορέσει να τρέξει σε χρόνους ταχύτερους της απόφασης, διότι οι προθεσμίες είναι αυστηρές και συγκεκριμένες, και στις περισσότερες των περιπτώσεων η έναρξη μιας διαδικασίας προϋποθέτει την ολοκλήρωση της προηγούμενης.

Σε ότι αφορά πάντως τις πρώτες ενέργειες του κ. Παντελίδη, σε αυτή τη φάση περιορίζονται στο να λειτουργήσει το λογιστήριο της εταιρίας, ώστε όλοι οι λογαριασμοί της να κλείσουν με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2009, οπότε και ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της.

Για το σκοπό αυτό, ο Επόπτης σχεδιάζει να διορίσει ειδικό συνεργάτη ο οποίος θα εποπτεύσει την προαναφερόμενη διαδικασία, όπως και τη λειτουργία στη συνέχεια του λογιστηρίου. 

Μάλιστα, πρόθεση του Επόπτη είναι να ακολουθήσει της συμβουλές του συνεργάτη του σε ότι αφορά τη στελέχη του λογιστηρίου με προσωπικό.

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο κ Παντελίδης, για την αναζήτηση του προσωπικού θα στραφεί πρώτα σε εργαζόμενους της Ασπίς Πρόνοια όχι μόνο προκειμένου να τους εξασφαλίσει εκ νέου εργασία, αλλά και γιατί εκ των πραγμάτων πρόκειται για πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν το πως λειτουργούσε οι εταιρία, οπότε θα μπορέσουν να προσφέρουν περισσότερα έναντι οποιουδήποτε άλλου.

Αν ωστόσο δεν καταστεί εφικτή η στελέχωση του λογιστηρίου από πρώην εργαζόμενους στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, τότε ο Επόπτης θα στραφεί στην ελεύθερη αγορά προ αναζήτηση συνεργατών.

Επόμενη πρωτοβουλία του, με την οποία θα μπει και στην ουσία του έργου του, θα είναι να αξιολογήσει νομικά τα συμβόλαια της εταιρείας, να αποτιμήσει τα χαρτοφυλάκιά της και, παράλληλα, να αποτυπώσει σε πραγματικά μεγέθη τις υποχρεώσεις της.