Κρίσιμες ώρες για την Commercial Value (upd)

Την αύξηση κεφαλαίου της Commercial Value κατά 80 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ενέκρινε, η γενική συνέλευση της εταιρίας, η οποία συνήλθε σήμερα με απαρτία 94%. 

Παράλληλα αργότερα σήμερα αναμένεται η διοίκηση της εταιρίας να καταθέσει στην Επ.Ε.Ι.Α., σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις προθέσεις του βασικού μετόχου, της Advantage Capital Holdings για το αν θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και στην προθεσμία που έχει δώσει η εποπτική αρχή για τη δημοσιοποίηση του προγράμματος βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της εταιρίας και την ανακοίνωση της προέλευσης των απαιτούμενων κεφαλαίων. 

Το μέλλον της Commercial Value προκαλεί έντονη ανησυχία στους ασφαλισμένους της εταιρίας, που σύμφωνα με ανακοίνωση Επιτροπής Εργαζομένων της Commercial Value, υπολογίζονται στους 450.000 χιλιάδες. 

Η Επιτροπή Εργαζομένων, που φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Αλίκη Τσόγκα, Νικόλαου Παπαροδόπουλου, Κωνσταντίνου Σαμψώνη και Δημήτρη Γαβαλάκη, έχει ζητήσει σήμερα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, ζητώντας «την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας», διαχωρίζοντας το συμφέρον των ασφαλισμένων από «τις τυχόν ευθύνες (αστικές ή ποινικές) συγκεκριμένων επιχειρηματιών-μετόχων, που αν αποδειχθούν», όπως σημειώνει «απαιτείται να αποδοθούν».

Η προοπτική έγκρισης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, προσκρούει στην πρόθεση του κύριου μετόχου της Advantage Capital Holdings, όπως αυτή είχε ανακοινωθεί στο κυπριακό χρηματιστήριο να πουλήσει τη συμμετοχή του στις ασφαλιστικές δραστηριότητες. 

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η διαδικασία που έχει ανακοινώσει η Advantage Capital Holdings για τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης στις 29 Ιανουαρίου, που θα αναλάβει να λάβει απόφαση για την έκδοση και παραχώρηση μέχρι και 117,6 εκατομμυρίων μετοχών, με παράλληλη παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων από τα προτιμησιακά τους δικαιώματα.

Στη γενική συνέλευση αναμένεται να παρευρεθούν και οι δύο  ασφαλιστικοί εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, οι οποίοι μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των δύο εταιριών της Ασπίς έχουν καταστεί βασικοί μέτοχοι, εκπροσωπώντας το 20,7% και 14,5% αντίστοιχα της Commercial Value. 

Η παρουσία των δύο εκκαθαριστών στη γενική συνέλευση, θεωρείται δεδομένη προκειμένου σύμφωνα με πληροφορίες να εγκρίνουν την αύξηση, στην οποία ωστόσο όπως θα αποσαφηνίσουν δεν θα συμμετάσχουν αποποιούμενοι του σχετικού δικαιώματος. 

Η παραίτηση των δύο μετόχων που εκπροσωπούν το 35% της εταιρίας, μεταφέρει εξολοκλήρου το βάρος της ενίσχυσης των κεφαλαίων της Commercial Value που έχει ζητήσει η Επ.Ε.Ι.Α. στον κύριο μέτοχο τον κυπριακό όμιλο της Advantage Capital Holdings, ο οποίος ελέγχει το 50,009% της εταιρίας. 

Να σημειωθεί ότι ποσοστό της τάξης του 9,606% ελέγχει ο πρώην μέτοχος του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια κ. Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος διαθέτει επίσης και το 2,9% της εταιρίας μέσω της Ασπίς Όμιλος Εταιριών.