Στην Κομισιόν παραδίδεται το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης καταθέτει σήμερα στην Κομισιόν η κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες θα μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, των διεθνών οργανισμών και των αγορών. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει προφορικά τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin

Στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εξετασθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων της Ε.Ε. και η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup/Ecofin στις 15-16 Φεβρουαρίου. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αισιόδοξος για την υιοθέτηση του Προγράμματος, που έχει ως βασικότερο στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012. 

Στο Πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για ένα «σκληρό σενάριο», ή «σχέδιο Β», με περαιτέρω περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Β 

Περαιτέρω περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

«Υπάρχει ένα εναλλακτικό μακροοικονομικό σενάριο, το οποίο όμως καταλήγει στο ίδιο δημοσιονομικό σενάριο. Με άλλα λόγια, εάν η ανάπτυξη δεν είναι η ίδια, εάν δεν έχουμε τον ίδιο ρυθμό αύξησης των εσόδων, θα υπάρξουν προσαρμογές από την πλευρά των δαπανών, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο ίδιο χρονοδιάγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

«Το δημοσιονομικό μας σενάριο είναι σκληρό με αυτή την έννοια, δηλαδή θα επιτευχθεί με κάθε τρόπο» πρόσθεσε ο υπουργός. Το εναλλακτικό σενάριο, ή «Σχέδιο Β», θα ενεργοποιηθεί αν υπάρξει επί τα χείρω εξέλιξη ως προς το βάθος της ύφεσης, αλλά κυρίως στην περίπτωση που υπάρξει υστέρηση ως προς τους στόχους που τίθενται για τα έσοδα, αν και στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι έχει προβλεφθεί «μαξιλαράκι» για την περίπτωση που κάποιες προβλέψεις πέσουν έξω. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, ήταν ξεκάθαρος ότι «εάν χρειαστεί να παρθούν περαιτέρω μέτρα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στους στόχους, θα παρθούν» και υπενθύμισε την πρωθυπουργική δήλωση ότι «αν χρειαστεί να φέρουμε και έναν συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, θα το κάνουμε.» 

Τα επιπλέον μέτρα περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων, με πρώτη εφεδρεία την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και σε μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις δαπάνες, με παρακράτηση του 10% των πιστώσεων που εγκρίνονται ανά υπουργείο ως αποθεματικό.