Προς έναν ενιαίο Σύνδεσμο οδηγούνται οι Μεσίτες;

Σε διαδικασία συζητήσεων μπαίνουν οι δύο σύλλογοι μεσιτών της χώρας προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης, δημιουργώντας έναν ενιαίο φορέα εκπροσώπησης του κλάδου.

Πρόκειται για τον Σ.Ε.Μ.Α. (Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων) και τον Σύνδεσμο Εργαζομένων με μεσίτες Lloyd’s στην Ελλάδα.

Βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της φωνής των μεσιτών μέσω ενός μαζικότερου φορέα εκπροσώπησης. Η αύξηση του αριθμού των μελών αποτελεί βασική προτεραιότητα και για τους δύο συνδέσμους. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τους περίπου 250 κατόχους άδειας Μεσίτη, τελικά μόλις οι περίπου 70 από αυτούς είναι μέλη στον ΣΕΜΑ. 

Αρκετές άδειες από αυτές βέβαια δεν είναι «ενεργές», καθώς έχουν ληφθεί στα πλαίσια μιας πιθανής μελλοντικής τους αξιοποίησης.

Η συμμετοχή ωστόσο είναι χαμηλή και αναζητούνται, όπως αναφέραμε, τρόποι αύξησης του αριθμού των μελών. Βασικός ανασταλτικός παράγοντας θεωρείται ότι αποτελεί πέραν των άλλων και το ύψος της ετήσιας συνδρομής που στον Σ.Ε.Μ.Α. ανέρχεται σήμερα στα  1.000 ευρώ. 

Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος προσανατολίζεται στο να μειώσει τη συνδρομή στα 500 ευρώ ανά έτος, όσο είναι και στον Σύνδεσμο Εργαζομένων με μεσίτες Lloyd’s στην Ελλάδα. 

Ο σύνδεσμος αυτός που συμπλήρωσε πλέον 70 χρόνια από την ίδρυσή του, αριθμεί σήμερα 21 μέλη που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τις ναυτασφαλίσεις.

Το συνθετικό των Lloyd’s στην επωνυμία του Συνδέσμου υπάρχει, καθώς τα μέλη παραδοσιακά, εδώ και 70 χρόνια, ήταν εκεί μεσίτες ασφαλίσεων (Lloyd’s insurance brokers). 

Σήμερα όμως τα μέλη δεν είναι πλέον αντιπρόσωποι αλλά συνεργαζόμενοι των Lloyd’s και η κατανομή των κινδύνων μπορεί να γίνεται σε 10-20 εταιρίες.

Σίγουρα, οι ανακατατάξεις στη αγορά και οι αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούν, διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για θετική κατάληξη των συζητήσεων.