«Μίνι» νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε γονικές παροχές, τσιγάρα, ποτά

Με τη μορφή ενός «μίνι» νομοσχεδίου θα κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στις γονικές παροχές και τις αυξήσεις των ειδικών φόρων σε τσιγάρα και ποτά. 

Το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή ως τα τέλη της εβδομάδας. Οι νέες ρυθμίσεις μπορεί να ισχύσουν από την ημέρα κατάθεσης του ν/σ, οπότε όσοι κάνουν γονικές παροχές μέχρι τότε θα απολαμβάνουν το προηγούμενο καθεστώς, ή να ισχύσουν αναδρομικά, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τις γονικές παροχές, το αφορολόγητο όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 200.00 ευρώ περίπου, από 95.000 σήμερα, (για την αγορά α΄ κατοικίας θα ανέλθει στα 300.000 ευρώ), καθώς και κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από το 1% και θα καταλήγουν στο 10%. 

Για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, θα προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος υπολογισμός του φόρου, ώστε η τελική τιμή για τα πακέτα των 2 ευρώ να ανέβει στα 2,19 ευρώ και για τα πακέτα των 3,20 ευρώ στα 3,61 ευρώ.
Τέλος, στο 20% είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά. 

Η επιβάρυνση στη λιανική τιμή υπολογίζεται στα 0,91 ευρώ για το ουίσκι, 0,45 ευρώ για τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά, καθώς και 0,002 – 0,009 ευρώ για τη μπίρα.