Το Solvency II βγάζει ασφαλιστικές από την αγορά

Ζήτημα προσαρμογής στα πρότυπα φερεγγυότητας του Solvency II έθεσε ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α., κ. Γ. Πέτσας, για έναν σημαντικό αριθμό ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών, μιλώντας, χθες, στο πρώτο για το 2010 διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, στο οποίο κλήθηκε να συμμετάσχει εθιμοτυπικά από το προεδρείο του φορέα.

Ο κ. Πέτσας για μια ακόμη φορά επέμεινε στο ότι θα εφαρμόσει το νόμο προς κάθε κατεύθυνση, αποκλείοντας από την αγορά όσες εταιρίες δεν θα δεχθούν ή δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κριτήρια φερεγγυότητας του Solvency II.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα πολυεθνικά σχήματα στηριζόμενα στους ομίλους στους οποίους ανήκουν, αλλά και στην τεχνογνωσία που διαθέτουν, θα μπορέσουν πιο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Σε άλλο σημείο των αναφορών του ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. φάνηκε θετικός στο ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού των ομολόγων που έχουν υπό την κατοχή τους οι ασφαλιστικές εταιρίες. 

Σημειώνεται ότι σχετικό αίτημα έχει υποβάλλει η Ένωση, ευελπιστώντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ανταποκριθεί άμεσα, βοηθώντας τον κλάδο να σχηματίσει τα αναγκαία αποθέματα χρήσης 2009 εν μέσω δυσμενών οικονομικών συγκυριών.

Τέλος, ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στην Commercial Value τόνισε ότι αν στις 18 του μηνός δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από τις τελευταίες αποφάσεις της Επ.Ε.Ι.Α., η Επιτροπή θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το νόμο.