Κομισιόν: Πιθανή η λήψη νομικών μέτρων για αναξιόπιστα στοιχεία

Η Κομισιόν είναι πιθανόν να κινήσει διαδικασία νομικών μέτρων κατά της Ελλάδας για την μη παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το χρέος.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των Βρυξελλών και των αγορών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες «κρυφές αμαρτίες» και πατάει σε στέρεες βάσεις για την μείωση του ελλείμματός της.

Έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποίησε η Eurostat την Τρίτη επισημαίνει τις επιφυλάξεις της για στοιχεία που έχει αποστείλει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας ότι η Eurostat έχει ήδη αμφισβητήσει τα στοιχεία πέντε φορές από το 2005 έως το 2009.

Όπως προστίθεται στην έκθεση, η Eurostat δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2008 λόγω έλλειψης αξιοπιστίας και στοιχείων που να στηρίζουν τα νούμερα αυτά.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι ελληνικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων είναι επιδεκτικές πολιτικών παρεμβάσεων και δεν εγγυώνται την ανεξαρτησία τους, ούτε την αξιοπιστία των στοιχείων που παρέχουν.

«Μέχρι να διορθωθούν οι θεσμικές αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας όσον αφορά παρατυπίες που διαπιστώθηκαν κατά τη γνωστοποίηση των στοιχείων το 2009 και να υπάρξουν οι κατάλληλοι έλεγχοι και ισορροπίες, η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος παραμένει υπό αμφισβήτηση», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις πιθανόν να συνεχίστηκαν και μετά την αλλαγή κυβέρνησης στις 4 Οκτωβρίου.

«Την περίοδο 16-21 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ επανειλημμένα ήρθε σε επαφή με την Eurostat, επικαλούμενος πολιτική παρέμβαση στην παροχή στοιχείων και την αποστολή αναθεωρημένης ενημέρωσης», αναφέρει η έκθεση.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Κομισιόν περιγράφει στην έκθεση τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, από την «ψευδεπίγραφη απογραφή» του 2004 έως την απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης τον Οκτώβριο του 2009.

Συμπληρώνει δε ό,τι αναφορικά με τις δικές της προσπάθειες υπάρχει ήδη θετική αναφορά στο Ecofin της 10ης Νοεμβρίου και εκφράζει την ελπίδα για «ψήφο εμπιστοσύνης» στο Ecofin της 19ης Ιανουαρίου ως προς τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τους τελευταίους τρεις μήνες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.