Ποιες αλλαγές ανακοινώνει η κυβέρνηση για τις γονικές παροχές

Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις την Τετάρτη για το ύψος του νέου αφορολόγητου ορίου και του συντελεστές. 

Η κατάθεση της τροπολογίας και η αναδρομική φορολόγηση των γονικών παροχών προκάλεσε τις αντιδράσεις παραγόντων της κτηματαγοράς, της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών στελεχών. 

Το αφορολόγητο όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ περίπου, από 95.000 ευρώ σήμερα, παράλληλα με καθιέρωση νέας, προοδευτικής κλίμακας. 

Η νέα κλίμακα θα αποτελείται από πολλά κλιμάκια, που θα αρχίζουν από έναν πολύ χαμηλό συντελεστή και θα έχουν ως «οροφή» το 10%. Σήμερα, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 95.000 ευρώ η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως αξίας. 

Το νέο καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει όσους προχωρήσουν σε γονικές παροχές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς πληρώνουν φόρο 1.050 ευρώ. 

Με τα νέα μέτρα για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές αξίας έως 300.000 ευρώ θα καταβάλλεται λιγότερος φόρος σε σύγκριση με σήμερα, κάτι που, πάντως, θα εξαρτηθεί από τα κλιμάκια και οι συντελεστές που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φόρου πάνω από το αφορολόγητο. Επιπλέον, θα εξαρτηθεί και από το ύψος της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.