Ξεκινούν τα μέτρα στήριξης των πρώην εργαζομένων στις εταιρίες που έκλεισαν

Ξεκινά η εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για τους 800 πρώην εργαζομένους που προέρχονται από τις πέντε εταιρίες που ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τους το Σεπτέμβριο (Ασπίς Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α., Ασπίς Πρόνοια Α.Ε.Α.Ζ., Σκούρτης, General Union και General Trust), καθώς και από την ΕΟΣ Α.Ε.Α.Ζ.

Ήδη εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ (2595 / 31 -12 – 2009) που περιλαμβάνει τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και θέτει επίσημα σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης των πρώην εργαζόμενων στις παραπάνω εταιρίες. Προβλέπονται τρεις δυνατότητες / μέτρα στήριξης, συνολικού προϋπολογισμού 26,4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

Μέτρο Κατάρτισης

Θα υλοποιηθεί πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματι¬κής Κατάρτισης για 400 εργαζομένους με θεματικό αντικεί¬μενο τις «Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής με πιστοποί¬ηση» ή και άλλα αντικείμενα, ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων και την επιθυμία των συμμετεχόντων, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η διάρκεια του κάθε θεματικού αντικειμένου δεν θα ξεπερνά τις 100 ώρες και στους συμμετέχοντες θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδο¬μα ύψους 6,5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.

Για το πρόγραμμα της κατάρτισης προβλέπεται δαπάνη ύψους 600.000 ευρώ (400 άτομα x 100 ώρες x 15€ μέσο ωριαίο κόστος), η οποία θα βαρύνει τον ΛΑΕΚ (ΚΑΕ 2659).

Μέτρο Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 750 πρώην εργαζομένων των έξι εταιριών για νέες θέσεις εργασίας, πρόσθετες εκείνων που τυχόν δημιουργούνται στα πλαίσια επενδυτικού σχεδίου ενταγμένου σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται και όσοι μετά τη λύση της σύμβασης που είχαν στις εταιρίες αυτές, προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της εκκαθάρισης.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλον ηλεκτρονική αίτηση και οφείλουν εντός 35 ημερών μετά την προέγκριση να προχωρήσουν στην πρόσληψη.

Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 36 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης και η διάρκεια ορίζεται στα τρία χρόνια. Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται μετά τη λήξη της επιχορήγησης να διατηρήσουν τους εργαζόμενους για ακόμα 12 μήνες, ενώ δεν μπορούν να επιχορηγηθούν για παραπάνω από έξι θέσεις εργασίας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις παλαιές και νέες θέσεις εργασίας για όλη τη διάρκεια του προγράμματος (48 μήνες).

Παρέχεται δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου της επιχορήγησης για έναν ακόμα μήνα για τις περιπτώσεις: κανονικής άδειας, ασθένειας εργαζομένου, μη λειτουργίας επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών και άδειας άνευ αποδοχών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την τετραετία 2010 – 2013 ανέρχεται στο ποσό των 24, 3 εκατ. ευρώ.

Μέτρο Δράση Αυτοαπασχόλησης

Είναι πρόγραμμα επιχορήγησης 50 νέων ελεύθερων επαγγελματιών πρώην εργαζομένων από τις έξι επιχειρήσεις.
Η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια:

– Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης

– Επιλογή επιχειρηματικών σχεδίων από επιτροπή αξιολόγησης

– Ένταξη στο πρόγραμμα 

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα, ανέρχεται σε 30.000 ευρώ που καταβάλλεται σε πέντε ισόποσες δόσεις. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 24 μήνες και ο προϋπολογισμός του μέτρου την περίοδο 2010- 2012 ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ΦΕΚ με τα μέτρα στήριξης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*