Ανάλογα με το εισόδημα η συλλογή αποδείξεων για το αφορολόγητο

Όσο πιο μεγάλο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο μέρος του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει κάποιος να δικαιολογεί με αποδείξεις, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.
 
O κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι θα ισχύουν όλες οι αποδείξεις, και αυτές των σούπερ μάρκετ, πλην των ΔΕΚΟ και αυτές που αφορούν σε αγορά μεγάλων τεκμηρίων, όπως αυτοκίνητα, σκάφη κ.ά.
 
Παράλληλα, είπε ότι όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο μέρος του αφορολόγητου θα πρέπει κάποιος να δικαιολογεί με αποδείξεις.
 
Δίνοντας, μάλιστα, ένα παράδειγμα, είπε ότι μισθωτός με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο, δεν θα χρειάζεται αποδείξεις πάνω από 1.000 με 2.000 ευρώ.
 
Όπως ανέφερε, οι αποδείξεις θα δηλώνονται σε ειδικό έντυπο, όπου θα καταγράφεται ο αριθμός ΑΦΜ, το ποσό της απόδειξης και η ημερομηνία έκδοσής της.
 
Η φόρμα αυτή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μαζί με την υπόλοιπη φορολογική δήλωση.
 
Ο υπουργός εξήγησε, ακόμα, γιατί θα υπάρχει κίνητρο για όλους ώστε να κρατούν αποδείξεις, λέγοντας ότι «δεν θα εξαντλείται εκεί το όφελος από τις αποδείξεις, αλλά θα μπορεί να εκπίπτει και πέραν του εισοδήματος, πέραν του αφορολόγητου κι άλλο μέρος του εισοδήματος, ανεβαίνοντας κι άλλο».
 
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, ψιλικατζίδικα, ξενοδοχεία, μπαρ, καφέ, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα πώλησης ενδυμάτων και υποδημάτων, είδη δώρων, καθώς και από παροχή υπηρεσιών όπως γυμναστήρια, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής.
 
Με την κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, θα έχει ξεκαθαρίσει ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζονται από την Εφορία.