Πως θα αποτιμήσει η Επ.Ε.Ι.Α. τα περιουσιακά στοιχεία των εταιριών

Τον τρόπο επαναξιολόγησης, στο πλαίσιο του άρθρου 6 του Ν.Δ. 400/70 όπως ισχύει, των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιριών μελετά η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

 Στο διάστημα που ακολουθεί η Επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει ποιες εταιρίες θα παραμείνουν για τη χρήση του 2009 υπό την προστασία του άρθρου 6, και παράλληλα πως θα αποτιμήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

 Απαντήσεις θα πρέπει να δώσει στα εξής ερωτήματα:

– Πως θα γίνει η αποτίμηση των μετοχικών τίτλων των εταιριών; Για το 2008 οι μετοχές αποτιμήθηκαν στο μέσο όρο των τιμών που είχαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Μένει να κριθεί τώρα αν για τη νέα αποτίμηση θα παραμείνει η ίδια βάση ή αν θα επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009.

– Πως γίνει η αποτίμηση των ομολόγων θα του Ελληνικού Δημοσίου; Βασιζόμενη η Επιτροπή στα ισχύοντα θα υποχρεωθεί να τα αποτιμήσει στην πραγματική τους αξία. 

Μοναδική περίπτωση να λειτουργήσει υπό ευνοϊκότερο καθεστώς είναι το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει νομοθετικά, όπως έκανε και με τις μετοχές, εξουσιοδοτώντας την Επιτροπή αποτιμήσει τα ομόλογα σε ειδικό πλαίσιο το οποίο θα ορίσει η ίδια.

-Πόσο έχουν βελτιωθεί οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιριών σε ακίνητα, με τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες;

 Σύμφωνα με πληροφορίες απαντήσεις σε όλα τα προαναφερόμενα πρόκειται να δώσει η Επιτροπή το Μάρτιο, ώστε να έχει πρώτα στη διάθεση της τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών για το 12μηνο του 2009 και βάσει αυτών να λάβει τις αποφάσεις της.