Τριπλάσια ίδια κεφάλαια απαιτεί για τον ασφαλιστικό κλάδο το Solvency II

Τριπλάσια ίδια κεφάλαια σε σχέση με τα σημερινά, απαιτεί για τον ασφαλιστικό κλάδο το νέο πλαίσιο κανονιστικό πλαίσιο για τη φερεγγυότητα, γνωστό ως Solvency II που έχει δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2012.

Η νέα οδηγία είναι έτοιμη προς δημοσίευση από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, που θα κληθεί να θέσει σε εφαρμογή τους νέους εποπτικούς κανόνες, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά τρεις ή ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τα σημερινά επίπεδα, θα οδηγήσει εκτός αγοράς μεγάλο αριθμό εταιριών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που δημιουργούνται.

Μεγαλύτερο θύμα εκτιμάται ότι θα είναι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο γενικών, καθώς είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις επερχόμενες αλλαγές, ενώ μικρότερες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις στις εταιρίες ζωής.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων ασφαλιστικών εταιριών, με επίκεντρο της δραστηριότητάς τους τον κλάδο αυτοκινήτου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τις οποίες είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να καλύψει μέσα από την υφιστάμενη μετοχική της διάρθρωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σκέλος της ακίνητης περιουσίας, στην οποία η πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών έχει επενδύσει για την κάλυψη των τεχνικών της αποθεμάτων, το νέο πλαίσιο απαιτεί την αντιστοίχιση με ίδια κεφάλαια της τάξης του 2,5% και έτσι π.χ. για κάθε 10 εκατ. ευρώ τοποθέτηση σε ακίνητα, το νέο πλαίσιο φερεγγυότητας απαιτεί ίδια κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η νέα οδηγία αλλάζει δραματικά τον τρόπο λειτουργίας των εταιριών, εισάγοντας ποιοτικούς στόχους και περιορισμούς για την αναγνώριση, τη διαχείριση, τον έλεγχο, την παρακολούθηση και την αναφορά των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται η εταιρία, απαιτώντας από την εταιρεία την υιοθέτηση προηγμένων πλαισίων διαχείρισης επιχειρησιακών κινδύνων.

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το κενό που υπάρχει σήμερα σε ότι αφορά την αποτίμηση των επιμέρους κινδύνων που μπορεί  να επηρεάσουν την φερεγγυότητα μιας ασφαλιστικής επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν οι μέθοδοι αποτίμησης των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού και κυρίως των τεχνικών προβλέψεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα όπως διαφέρουν και οι ανά χώρα προϋποθέσεις για τον υπολογισμό των μαθηματικών αποθεμάτων, γεγονός που στην πάροδο των ετών κρίθηκε ως εμπόδιο για την αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με την ενιαία αγορά.

Ακολουθώντας το πρότυπο της οδηγίας για τις τράπεζες, δηλαδή τη Βασιλεία 2, η οδηγία για τη φερεγγυότητα του ασφαλιστικού κλάδου, βασίζεται στη μέθοδο των τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τον καθορισμό των κανόνων πάνω στους οποίους θα υπολογιστούν τα τεχνικά αποθεματικά, οι επενδύσεις σε κεφάλαια, η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων καθώς και το κεφάλαιο που θα εξασφαλίζει την επιθυμητή φερεγγυότητα στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Το Solvency II εισάγει τις έννοιες του ελάχιστου επιθυμητού κεφαλαίου που πρέπει να διατηρεί μια ασφαλιστική εταιρεία για να διασφαλίζει την φερεγγυότητα της και του επιθυμητού κεφαλαίου που θα πρέπει να διαθέτει μια ασφαλιστική εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους για την φερεγγυότητα της.

 Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει την δημιουργία των αρχών πάνω στις οποίες θα βασιστεί η εποπτεία για την επάρκεια των κεφαλαίων που θα αφορούν την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και την εποπτεία και έγκριση των εσωτερικών μοντέλων υπολογισμού του επιθυμητού κεφαλαίου.

Ο τρίτος πυλώνας, αφορά την ενίσχυση της πειθαρχίας της αγοράς και στην οριοθέτηση των κανονισμών δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων τα οποία θα είναι ομοιόμορφα σε όλη την ενιαία ασφαλιστική αγορά.