Στην αντεπίθεση περνούν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες

Επανάκαμψη στην κερδοφορία και ισχυροποίηση των λειτουργικών πηγών εσόδων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, πέτυχαν οι πέντε μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι στην Ευρώπη από πλευράς κεφαλαιοποίησης. 

Εφαρμόζοντας γενναία προγράμματα περικοπής των δαπανών τους και αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους, οι όμιλοι της Allianz, της  AXA, της Generali, της ING και της Zurich, ισχυροποίησαν την κεφαλαιακή τους θέση, ενώ η άνοδος των αγορών συνέβαλε στη βελτίωση των κεφαλαιοποιήσεών τους, που είχαν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης. 

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι, κατατάσσονται πλέον στην πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών ομίλων παγκοσμίως, από πλευράς κεφαλαιοποίησης με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, εξοβελίζοντας τους μεγάλους αμερικανικούς ή αγγλικούς ομίλους, όπως της AIG, της MetLife και της Aviva. Τα επίπεδα των αποτιμήσεων εάν και έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2008 απέχουν ακόμα αρκετά από τα επίπεδα του 2007 και του 2006,  επιβεβαιώνοντας ότι ο δρόμος προς τη δόξα είναι μακρύς.

Allianz

Υψηλές επιδόσεις πέτυχε το τρίμηνο του έτους ο μεγαλύτερος παγκόσμιος – με βάση την κεφαλαιοποίηση – ασφαλιστικός όμιλος της Allianz, καταγράφοντας λειτουργικά κέρδη της τάξης του 1,9 δις ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2008. 

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, που σύμφωνα με το CFO του ομίλου κ. Oliver Bate, είναι αποτέλεσμα της υψηλής ποιότητας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου αλλά και της συντηρητικής πολιτικής στην αξιολόγηση κινδύνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος στις αρχές Νοεμβρίου, τα έσοδα του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5,2%, αγγίζοντας τα 22 δις ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από τις επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, αυξήθηκαν κατά 143% στο 1,3 δις ευρώ, έναντι 545 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2008. 

Στα πλεονεκτήματα του ομίλου είναι η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 164%, ενώ τα κεφάλαια των μετόχων αυξήθηκαν κατά 14% στα 39,4 δις ευρώ.

Τα συνολικά ασφάλιστρα του κλάδου περιουσίας διαμορφώθηκαν στα 10,2 δις ευρώ μειωμένα κατά 2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. 

Τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου άγγιξαν το 1 δις ευρώ, αποτέλεσμα που αντιπροσωπεύει το ισχυρότερο τρίμηνο κατά το 2009, παρά τη μείωση της τάξης του 18,2% που κατέγραψε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του κλάδου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Oliver Bate, δήλωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη συνιστούν ένα λογικό, αλλά όχι ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που απαιτεί προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωσή του. 

Ο κλάδος ζωής συνέχισε την ανάκαμψη και συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του αποτελέσματος του ομίλου. Τα έσοδα από ασφάλιστρα ενισχύθηκαν κατά 14,6% στα 10,8 δις ευρώ, λόγω της συνεχιζόμενης αυξανόμενης ζήτησης για επενδυτικά προϊόντα με εγγυήσεις. 

Τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου εκτινάχθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο κατά 294%, στα 859 εκατ. ευρώ, καθώς η βελτίωση του κλίματος στις αγορές οδήγησε στην ενίσχυση του αποτελέσματος από τις επενδύσεις, που διαμορφώθηκε στα 580 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τα έσοδα του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 22,5%, φθάνοντας το 1,1 δις ευρώ, με οδηγό την αύξηση των προμηθειών στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων. 

Τα λειτουργικά κέρδη στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διπλασιάστηκαν στα 332 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση του ομίλου από το 2007.

AXA

Οριακή μείωση των συνολικών εσόδων του κατέγραψε ο όμιλος της AXA, καθώς ο κλάδος ζωής συνεχίζει να υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, καταγράφοντας πτώση των εργασιών του στις βασικές αγορές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. 

Οι συνολικές εργασίες του ομίλου μειώθηκαν κατά 5% και τα ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 68,1 δις ευρώ, με τη βασικότερη μείωση να προέρχεται από τον κλάδο ζωής, οι εργασίες του οποίου υποχώρησαν κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 42,7 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της AXA κ. Henri de Castries, η μείωση οφείλεται στην πτώση των επενδυτικών προϊόντων, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην αβεβαιότητα των αγορών. Οι εργασίες κινήθηκαν αρνητικά στις αγορές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. 

Στον κλάδο ζημιών, οι εργασίες καθοδηγούμενες από την αύξηση των ασφαλίστρων στον κλάδο των προσωπικών ατυχημάτων, αυξήθηκαν οριακά κατά 1% και τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 20,5 δις ευρώ.
 
Αρνητικά στην ενίσχυση των εργασιών επέδρασε η ζήτηση για εμπορικούς κινδύνους, που συνεχίζει να είναι μειωμένη λόγω της αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. 

Τα έσοδα από τον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων, μειώθηκαν κατά 31% στα 2,2 δις ευρώ, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από το χαμηλότερο επίπεδο των κεφαλαίων υπό διαχείριση και τη χαμηλή σύνθεση των κεφαλαίων σε μετοχές.

Generali

Ισχυρή βελτίωση σημείωσαν κατά το τρίτο τρίμηνο τα μεγέθη του ομίλου Generali, η διοίκηση του οποίου προσδοκά σε βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου στο τέλος του 2009 σε σχέση με αυτή του 2008. 

Ο όμιλος παρουσίασε  καθαρά κέρδη ύψους 390 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο έναντι 210 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 894 εκατ. ευρώ , ποσό που ενσωματώνει τις ζημιές ύψους 240 εκατ. ευρώ που κατέγραψε ο όμιλος στο τρίτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ευνοήθηκαν από τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων στον κλάδο ζωής και την ανάκαμψη των αγορών, που απέτρεψε τη δημιουργία περαιτέρω ζημιών σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. 

Τα λειτουργικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ανήλθαν στα 928 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 4,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου τα λειτουργικά αποτελέσματα παρουσίασαν μείωση κατά 14,2% και διαμορφώθηκαν στα 2,8 δις ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με τη μείωση κατά 21% που ο όμιλος κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2009.
 
Οι ασφαλιστικές εργασίες του ομίλου κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 8,9% και ανήλθαν στα 15,7 δις ευρώ. Η άνοδος προήλθε από την εκτίναξη των ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής, οι εργασίες του οποίου ενισχύθηκαν κατά 12,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2008, αγγίζοντας τα 11,1 δις ευρώ. 

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο του 2009 οι νέες εργασίες των ετησίως ανανεούμενων συμβολαίων που ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 11,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επιβεβαιώνοντας την τάση ανάκαμψης από τις αρχές του χρόνου. 

Σε επίπεδο εννεαμήνου τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν στα 34,2 δις ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Στην άνοδο συνέβαλαν οι αγορές της Γαλλίας (+13,3%), της Γερμανίας (+4,9%) και της Κίνας (+84,4%), ενώ αντίθετα πτώση υπήρξε στην αγορά της Ιταλίας (-9,5%) κυρίως λόγω της σύγκρισης με το ισχυρό τρίτο τρίμηνο του 2008. 

Οι εργασίες του κλάδου γενικών ασφαλίσεων επανέκαμψαν σε ανοδική τροχιά, καταγράφοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2008 και παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, τα ασφάλιστρα του κλάδου ανήλθαν στα 4,6 δις ευρώ. 

Η βελτίωση του τρίτου τριμήνου συνέβαλε στη σταθεροποίηση των εργασιών του κλάδου γενικών ασφαλίσεων σε επίπεδο εννεαμήνου, καθώς τα ασφάλιστρα διαμορφώθηκαν στα 16,1 δις ευρώ έναντι 16,4 δις ευρώ το εννεάμηνο του 2008. 

Σε επίπεδο εννεαμήνου οι ασφαλιστικές εργασίες του ομίλου αυξήθηκαν στα 50,4 δις  ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα κεφάλαια  των μετόχων αυξήθηκαν κατά 16,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους και διαμορφώθηκαν σε 13,6 δις ευρώ.

ING

Επάνοδο στην κερδοφορία με καθαρά κέρδη πριν από φόρους 861 εκατ. ευρώ πέτυχε το εννεάμηνο ο όμιλος του ING, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και την αφαίρεση των ζημιών, διαμορφώθηκαν στα 499 εκατ. ευρώ. 

Ο όμιλος ακολούθησε αυστηρή πολιτική περικοπής εξόδων στο πλαίσιο του προγράμματος επιστροφής στις βασικές αρχές που είχε ανακοινώσει πέρυσι. Στόχος είναι η περικοπή των εξόδων κατά 1,3 δις ευρώ και ήδη έχει επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εξόδων κατά 1 δις ευρώ, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι το πρόγραμμα απόσχισης του τραπεζικού από τον ασφαλιστικό τομέα, το οποίο θα επιτρέψει την ταχύτερη έξοδο από την κρίση. Καθοριστικό βήμα  προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η δημόσια εγγραφή για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης του δανείου προς την ολλανδική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ING Group  κ. Jan Hommen  ο τραπεζικός τομέας επωφελήθηκε από τα θετικά επιτοκιακά αποτελέσματα και την άνοδο των αγορών. Οι εργασίες στον ασφαλιστικό τομέα βελτιώθηκαν, παρά την πίεση που εξακολουθούν να ασκούν τα περιθώρια στις επενδύσεις, ενώ αρνητικά συνέχισε να επιδρά η πτώση των τιμών στα ακίνητα.

Ο τραπεζικός τομέας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους επανήλθε στην κερδοφορία και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 264 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 101 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. 

Η κερδοφορία του κλάδου επιτεύχθει παρά το κόστος του προγράμματος αναδιάρθρωσης ύψους 1,1 δις ευρώ, ενώ στα 664 εκατ. ευρώ ήταν οι ζημιές από την αποτίμηση των χρεογράφων και στα 423 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές από τον τομέα των ακινήτων. 

Χωρίς τον συνυπολογισμό αυτών των απωλειών τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα ξεπερνούσαν τα 2 δις ευρώ. Στον κλάδο ασφαλειών τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 514 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 467 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2008 και 254 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εργασίες μειώθηκαν στα 7,6 δις ευρώ έναντι 9 δις ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2008 και επηρεάστηκαν αρνητικά από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας, ενώ αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι εργασίες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Zurich

Ισχυρό τρίτο τρίμηνο κατέγραψε ο ασφαλιστικός όμιλος Zurich, ενώ πιο μετριοπαθείς ήταν οι επιδόσεις του ομίλου σε επίπεδο εννεαμήνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο, ο όμιλος πέτυχε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής του κερδοφορίας, ενώ ισχυρή αύξηση κατέγραψαν τα καθαρά του έσοδα. 

Τα λειτουργικά του κέρδη αυξήθηκαν κατά 138% και διαμορφώθηκαν στο 1,5 δις δολάρια,  ενώ τα καθαρά έσοδα εκτινάχθηκαν κατά 490% και ανήλθαν στα 909 εκατ. δολάρια.

Σε επίπεδο εννεαμήνου τα λειτουργικά κέρδη εμφανίζουν οριακή μείωση κατά 3% στα 4,1 δις δολάρια (2% αύξηση σε ελβετικά φράγκα), ενώ τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 24% στα 2,2 δις δολάρια. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Zurch κ. James Schiro, σημείωσε ότι σταθερός στόχος παραμένει η ισχυρή οικονομική διάρθρωση και η ενίσχυση της κερδοφορίας, που θα διασφαλίζει τον όμιλο κάτω από ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια.
 
Τα αποτελέσματα της εταιρείας συμβαδίζουν με το στόχο για την επίτευξη κερδοφορίας 900 εκατ. δολαρίων μετά από φόρους και την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 400  εκατ. δολαρίων στο τέλος του χρόνου.

Οι εργασίες στις γενικές ασφάλειες, οι εργασίες μειώθηκαν κατά 10% στα 26,3 δις δολάρια (μείωση 3% σε ελβετικά φράγκα), ενώ τα λειτουργικά κέρδη του κλάδου σταθεροποιήθηκαν στα 2,5 δις δολάρια με βελτίωση του δείκτη ζημιών στο 96,9%. 

Στον κλάδο ζωής οι εργασίες αυξήθηκαν κατά 16% (32% σε ελβετικά φράγκα) και διαμορφώθηκαν στα 17,4 δις δολάρια και τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,5 δις δολάρια, σημειώνοντας μείωση κατά 6% (αύξηση 4% σε ελβετικά φράγκα).