20 δις δολάρια κόστισαν οι φυσικές καταστροφές το 2009

Οι φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα το 2009 υπολογίζεται ότι κόστισαν στις ασφαλιστικές εταιρίες περισσότερο από 20 δις δολάρια.
 
Σε αποτίμησή της που έδωσε στη δημοσιότητα η Munich Re εκτιμά ότι το κόστος που επωμίστηκαν οι ασφαλιστικές εταιρίες κυμαίνεται στα 22 δις δολάρια.

Από την πλευρά της η Aon Benfield’s στην ετήσια έκθεσή της για παγκόσμιες καταστροφές (η οποία είναι διαθέσιμη στο www.aonbenfield.com), εκτιμά το συνολικό κόστος των καταστροφών στα 20 δις δολάρια. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ο αριθμός των καταστροφών (222 για το 2009) ήταν παρεμφερής με τα προηγούμενα έτη 213 το 2008 και 217 το 2007.

 Η Munich Re ανέβασε τον αριθμό των ατυχημάτων στα 850 πάνω από τον μέσο όρο των 770. Παράλληλα εκτιμά το μέσο οικονομικό κόστος για την τελευταία δεκαετία στα 115 δις δολάρια και το μέσο ετήσιο οικονομικό κόσοτς στα 36 δις δολάρια.

Χαρακτηριστικό για το 2009, είναι σύμφωνα με την Munich Re ότι τρεις διαφορετικές καταστροφές στις ΗΠΑ κόστισαν στις ασφαλιστικές εταιρίες 1 δις δολάρια το καθένα.
 
Η Aon Benfield  παρατήρησε ότι καμία φυσική καταστροφή φέτος δεν κόστισε πάνω από 5 δις δολάρια στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Η πλέον κοστοβόρος φυσική καταστροφή για το 2009 ήταν η χειμερινή θύελλα Klaus το περασμένο Ιανουάριο, που επηρέασε κυρίως τη Γαλλία και την Ισπανία με το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες να ανέρχεται στα 3 δις δολάρια.

Ακολούθησαν ανεμοστρόβιλοι και δριμύς θύελλες στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο που προκάλεσαν καταστροφές 1,35 δις δολαρίων. Η Ιταλία φιγουράρει στην πρώτη τριάδα καθώς οι σεισμοί του Απριλίου κόστισαν 260 εκατ. δολάρια.
 
Ωστόσο οι αλλαγές που καταγράφονται λόγω της κλιματικής αλλαγής ανησυχούν ιδιαίτερα τους διεθνείς αντασφαλιστικούς οίκους.

Η Aon Benfield ανέφερε ότι το 2009 ήταν το πέμπτο πιο ζεστό έτος, ανεβάζοντας έτσι σε 32 τα έτη συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο.

Από την πλευρά της η Munich Re υπολογίζει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των φυσικών καταστροφών λόγω των κλιματικών αλλαγών, καθώς έχουν τριπλασιαστεί από το 1950.

Σε δηλώσεις του ο κ. Torsten Jeworrek μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re ανέφερε ότι βάσει αυτών των ανησυχητικών στοιχείων είναι απογοητευτικό ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπενχάγης για της κλιματικές αλλαγές δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων.