Παραμένουν επίκαιρα τα παιδικά προγράμματα

Θωμάς Πουφινάς, Διευθυντής Προϊόντων (Offer Director), Axa Ασφαλιστική

Τα παιδικά προγράμματα μπορούν να είναι ενιαίας καταβολής ασφαλίστρου με έκτακτες καταβολές ή αν επιθυμεί ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τη λύση των περιοδικών καταβολών.

Τα παιδικά προγράμματα είναι πάντοτε επίκαιρα και χρειάζονται το δικό τους πιο εξειδικευμένο τρόπο προσέγγισης. Υπάρχουν Unit Linked προγράμματα εστιασμένα στα παιδιά και στο στοιχείο της αποταμίευσης, ενώ υπάρχουν και τα εγγυημένου τεχνικού επιτοκίου από 2,5% έως 3,35%.

Η AXA Ασφαλιστική προσφέρει και τους δύο τύπους προγραμμάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το αποταμιευτικό και επενδυτικό χαρακτήρα των Unit Linked, αυξάνοντας για παράδειγμα τα ποσοστά επένδυσης από το πρώτο χρόνο για ασφάλιστρα υψηλότερα των 1.500 ευρώ.

Σε ότι αφορά την επιλογή και επειδή ένα τέτοιο πρόγραμμα απευθύνεται στο παιδί, μπορεί να έχει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά και ειδικά με τα σημερινά επίπεδα των αγορών, επιλέγοντας μετοχικού ή μικτού χαρακτήρα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού ή εξωτερικού.

Τα παιδικά προγράμματα αποτελούν συνειδητή επιλογή των πελατών τις περισσότερες φορές. Ένας από τους βασικούς λόγους του ενδιαφέροντος είναι ότι το ασφάλιστρο που δεν είναι απαραίτητα υψηλό. Για παράδειγμα ένα ποσόν 50 ευρώ / μήνα δεν είναι πολύ μεγάλο για αυτόν τον σκοπό.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι / πλεονεκτήματα όπως η φορολογική απαλλαγή ασφαλίστρου, η προστασία από τον πληθωρισμό με την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, η καταβολή ασφαλίστρων από την εταιρία μέχρι τη λήξη σε περίπτωση απώλειας του συμβαλλομένου και το στοιχείο του προγραμματισμού στην καταβολή ποσών για να μαζευτεί ένα κεφάλαιο στη λήξη. 

Να αναφερθεί ακόμα και η υπενθύμιση που προσφέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα προκειμένου να μαζευτεί ένα ποσό για το παιδί.
Κατά συνέπεια, λόγω του ειδικού σκοπού ενός τέτοιου προγράμματος, είναι πιο δύσκολο να εξαγοραστεί από τον πελάτη παρά το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά προγράμματα αντιμετωπίζονται από πολλούς ως ελαστική δαπάνη, με την εξαίρεση του αυτοκινήτου.