Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε Α2 από τη Moody’s

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Α2 από Α1, προχώρησε σήμερα η Moody’s, επικαλούμενη τα διογκούμενα ελλείμματα, αποτελώντας τον τρίτο μεγάλο οίκο που μειώνει την αξιολόγηση της χώρας αυτό το μήνα.

Η Μoody’s διατήρησε τις «αρνητικές προοπτικές», κάτι που σημαίνει ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, η οποία θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών).

Ο οίκος είχε θέσει την αξιολόγηση της χώρας μας υπό αναθεώρηση από τις 29 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μείωσε την αξιολόγηση κατά μόνο μία βαθμίδα, κρίνεται θετικό, καθώς αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, ακόμα και από τις αρχές του 2011, όταν επαναφέρει τους σχετικούς αυστηρούς κανόνες της (Α-), τους οποίους είχε αναστείλει προσωρινά λόγω της κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2010 η ευρωτράπεζα δέχεται ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ- ως εγγύηση χορηγήσεων.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι η υποβάθμιση «δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας που παραμένουν «Αaa», στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη, όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο οίκος.

Αν η Moody’s προχωρούσε σε μείωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης κατά τρεις βαθμίδες, τότε η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει, από το 2011, τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποβιβαστεί, πλέον, στη Β κατηγορία, από δύο εκ των τριών οίκων αξιολόγησης, τη Fitch και τη Standard & Ρoor’s.

Η Moody’s αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη την περασμένη εβδομάδα αναγνωρίζει τις αδυναμίες αυτές και ανοίγει το δρόμο για μια διαρκή λύση. Εντούτοις, η μακροπρόθεσμη θέση κατάσταση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τους πολίτες και το σθένος με το οποίο η κυβέρνηση θα τα θέσει σε εφαρμογή.

Ο οίκος δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για μια «επανατιμολόγηση» των αντίστοιχων κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας των τελευταίων χρόνων στη διεθνή αγορά και τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Moody’s θεωρεί ότι ο συνδυασμός των «μετά την κρίση» διεθνών συνθηκών που δεν ευνοούν καθόλου τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και των εξίσου αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας, καθιστά τη δημοσιονομική προσαρμογή εξαιρετικά δύσκολη και το κόστος ενδεχόμενης καθυστέρησής της απαγορευτικά υψηλό.

Ωστόσο, ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει απίθανη τη μετακύλιση των υποχρεώσεων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς στους κρατικούς.