Προ των πυλών το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής

Κάλυψη έως και 100% της ασφαλιστικής αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους μέχρι και του ποσού των 100.000 ευρώ θα δίνει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής που συγκροτείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τους ασφαλισμένους της Ασπίδας αλλά και κάθε ασφαλιστικής εταιρίας που ενδέχεται να πτωχεύσει στο μέλλον.

Η δημιουργία του Εγγυητικού Κεφαλαίου κατά το πρότυπο του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων κρίθηκε αναγκαία μετά τη διαπίστωση ότι η εγγύηση του δημοσίου που προβλεπόταν με τροπολογία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αντικοινοτική, επισπεύδοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός εγγυητικού μηχανισμού, που θα λειτουργεί κάτω από τις κοινοτικές προδιαγραφές.

Μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προκρίνει επίσης τη δυνατότητα μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής της εταιρίας που έκλεισε σε άλλη εταιρία, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. 

Μείζον θέμα που δημιουργείται είναι η χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου, την οποία προβλέπεται να αναλάβουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω της υποχρέωσης να αποδίδουν κατά τακτό χρονικό διάστημα, ποσοστό από τα ασφάλιστρα.

Με βάση την κοινοτική εμπειρία το ποσοστό αυτό υπολογίζεται στο 1% επί των ασφαλίστρων, επιβάρυνση που μετακυλύεται ουσιαστικά στους ασφαλισμένους.

Η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου χωρίς να διαθέτει αρχικό κεφάλαιο, θέτει εξ αρχής θέμα αδυναμίας αντιμετώπισης του τεράστιου κόστους που προκύπτει για την αποζημίωση των 250.000 ασφαλισμένων της Ασπίδας.

Η κυβέρνηση μελετά εναλλακτικούς τρόπους για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα έχει το Εγγυητικό Κεφάλαιο στην πρώτη φάση λειτουργίας του, μεταξύ των οποίων ο δανεισμός μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών απαιτήσεων. 

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας, φέρεται να είναι συμβατή με την πρακτική που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  πέντε από τις οποίες διαθέτουν ένα γενικό εγγυητικό ταμείο, ενιαίο τόσο για τις ασφαλίσεις ζωής όσο και για τις ασφαλίσεις ζημιών, ενώ τρεις διαθέτουν εγγυητικό ταμείο ειδικά για τις ασφαλίσεις ζωής.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Μάλτα, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία, με διαφορετικά επίπεδα κάλυψης σε κάθε περίπτωση.

Η προοπτική της αναδρομικής κάλυψης των ασφαλισμένων της Ασπίδος που συνεπάγεται κόστος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, έχει βρει κάθετα αντίθετη την ασφαλιστική αγορά, που θεωρεί ότι το πρόβλημα της Ασπίδος ήταν αποτέλεσμα της πλημμελούς εποπτείας από την πλευρά του κράτους, που θα πρέπει να αναλάβει τελικώς και την ανάληψη του σχετικού κόστους.

Μέσω επιστολής που έχει αποστείλει προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών θέτει θέμα υπέρμετρης επιβάρυνσης της ασφαλιστικής αγοράς σε μια δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία οι εταιρείες του κλάδου αναμένεται να εγγράψουν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.