Ο κοινωνικός ρόλος του ασφαλιστικού σύμβουλου

Ζούμε μια πολύ άσχημη πραγματικότητα στην Ελλάδα, σ’ ότι αφορά το ασφαλιστικό, βλέπουμε να κάνουν, εδώ και χρόνια, πρωτοσέλιδα, η κατάσταση των ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, η ανεπάρκεια των συντάξεων και η αδυναμία του κράτους να δώσει λύσεις.

Επιπλέον η τελευταία κρίση αποκάλυψε την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει την φερεγγυότητα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια των ασφαλισμένων και να μειώνεται η εμπιστοσύνη τους στο θεσμό, στις εταιρίες, στους ασφαλιστικούς συμβούλους.

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι καθηλωμένοι στην καθημερινή μιζέρια, προσπαθούν να την διαχειριστούν και δεν μπορούν να διασχίσουν το παρών για να προχωρήσουν στο μέλλον.

Εμείς με τις προτάσεις μας προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν αυτή την καθημερινότητα, ειδικά  όταν γίνεται ακόμη τραγικότερη με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας η αναπηριών. Επιπλέον  προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να μπορέσουν να σχεδιάσουν τα όνειρα τους και να ελπίσουν στο μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Τελικά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και να τους τονώσουμε αυτό που λέμε ασφαλιστική συνείδηση.

Βεβαίως πολλοί απ’ εμάς τους «επαγγελματίες». Ασφαλιστικούς συμβούλους αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, ως  την ανάγκη μας, να πάρουμε από τον συνομιλητή μας αυτό που δεν έχει και να του δώσουμε αυτό που δεν θέλει. 

Πόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα, αν αποκτήσουμε την ικανότητα, με την ουσιαστική επικοινωνία, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις, να πουν, αυτές είναι οι ανάγκες μου, αυτές θέλω να καλύψω, αυτό θέλω να κάνω. Για παράδειγμα, πόσοι θα έμεναν αδιάφοροι για την σύνταξη τους;

Αν τους λέγαμε ότι τα γηρατειά πλέον είναι μια μεγάλη περίοδος της ανθρώπινης ζωής και ότι ο διαρκής φόβος του θανάτου και η μη συμφιλίωση μαζί του οδηγούν στα κακά γεράματα, που γίνονται αβάσταχτα όταν δεν έχουμε προνοήσει τίποτα για αυτά. Τι ειρωνεία! 

Κανείς δεν θέλει να πεθάνει  αλλά όλοι ελπίζουν να γεράσουν. Αν αυτό είναι αλήθεια, ας βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να γεράσουν όμορφα. Μήπως τελικά και αυτό δεν είναι στοιχείο του ρόλου μας; δεν είναι η δουλειά μας; η υποχρέωση μας; το καθήκον μας;

Φυσικά υποχρέωση και των ασφαλιστικών εταιριών είναι να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων τους. 

Εδώ όμως  μιλάμε για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ποιος είναι ο δικός μας ρόλος, ποια η ευθύνη μας για τους πελάτες μας. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη της ανθρώπινης προσωπικής επαφής και οπωσδήποτε τη δύναμη που μας δίνει η ένωση μας στον Πανελλήνιο Σύνδεσμό μας (ΠΣΑΣ) όλων εμάς που σκεφτόμαστε έτσι, όλων εμάς, που πιστεύουμε ότι η συλλογική προσπάθεια η ένωση μας σε ακόμη μεγαλύτερη ομάδα, θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τα πράγματα. 

Ο ΠΣΑΣ έχει ήδη δρομολογήσει εξελίξεις για τη δημιουργία της Ομοσπονδίας ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Οι ομάδες κοιτάζουν το μέλλον οι μονάδες συνήθως τον τάφο.

Ας πλαισιώσουμε λοιπόν τον  ΠΣΑΣ όσοι πιστεύουμε αυτές τις αλήθειες και να τον ενδυναμώσουμε με την δική μας εθελοντική προσφορά, ούτως η άλλως, είμαστε σε ένα επάγγελμα, που το πιο σημαντικό του στοιχείο, το ποιο έντονο, είναι το στοιχείο της κοινωνικής προσφοράς, ας προσφέρουμε λοιπόν και στον  ΠΣΑΣ  δηλαδή στους συναδέλφους μας εν τέλει στους εαυτούς μας. 

Ο σύνδεσμός μας δεν αποτελείτε από επαγγελματίες συνδικαλιστές, αλλά από όλους εμάς που αντιλαμβανόμαστε ότι βεβαίως υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν όπως οι συμβάσεις συνεργασίας μας με τις εταιρίες, η πρόσθετη εμπορική αξία που δημιουργούμε με την πρόσκτηση ασφαλισμένων στις εταιρίες μας, η οποία  δεν έχει θεσμοθετημένη  αναγνώριση, ώστε να λαμβάνετε υπ ’όψιν η αξία αυτή,  στη λήξη της συνεργασίας, με όποιο τρόπο και αν γίνει, έχουμε πολύ δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά είναι  επίσης πολύ σημαντικό να ανακτήσουμε το κύρος μας στην συνείδηση των πελατών μας, που σε τελευταία ανάλυση αυτοί είναι οι εργοδότες μας. 

Η πρόσθετη αξία για αυτούς που ασφαλίζονται σε εμάς, είμαστε εμείς την αντιλαμβάνονται δε τόσο έντονα όσο είμαστε κοντά τους. Ο ΠΣΑΣ λοιπόν έχει και αυτή την αποστολή να δείξει στην κοινωνία ότι έχει μέλη του τους Επαγγελματίες Ασφαλιστικούς συμβούλους που χρειάζονται οι άνθρωποι σήμερα και θα τους έχουν δίπλα τους τις δύσκολες στιγμές 

.Ας έλθουμε  κοντά του να τον ενισχύσουμε  με την παρουσία μας, με τη δική μας ζωντάνια, να γίνουμε ενεργά, ζωντανά μέλη, ζωντανοί άνθρωποι. Ζωντανός άνθρωπος είναι ο αγωνιζόμενος άνθρωπος, ο συγκρουσιακός, ο πάσχων, και ο συμπάσχων.

Άγγελος Βαρδάκης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΑΣ