Σοφοκλέους: Ελπίδα οι αποκρατικοποιήσεις

Η «μικρή» υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, με βαθμολογία που της επιτρέπει να συνεχίζει να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έδωσε ανοδική ώθηση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών και στο Γενικό Δείκτη της Σοφοκλέους, αφού προηγουμένως η αναμονή της αξιολόγησης του επενδυτικού οίκου είχε πιέσει σημαντικά τις τιμές στο Χ.Α. Ξένοι και εγχώριοι επενδυτές, πάντως, παραμένουν αρκετά φοβισμένοι από τις εξελίξεις.

Από την άλλη, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι συμβουλές επιτυχημένων επενδυτών, οι οποίοι υποδεικνύουν ότι σε καιρούς κρίσης και στα χαμηλά των αγορών παρουσιάζονται οι ευκαιρίες. 

Πολλές μετοχές, που βρίσκονται κάτω και από την τιμή τους του Μαρτίου, ή άλλες, που βρίσκονται πολύ πίσω από τα ψηλά που είχαν επιτύχει τον περασμένο Οκτώβριο, θα μπορούσε κάποιος να τις δει ως ελκυστικές.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι ίδιες οι υποβαθμίσεις από Fitch, S&P και Moody’s, αλλά και οι αρνητικές προοπτικές (πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης) που και οι τρεις οίκοι περιέγραψαν. Στοιχείο που επιδρά αποθαρρυντικά σε επενδυτές που σκέπτονται αν πρέπει και πώς να κινηθούν αυτές τις μέρες στην «Σοφοκλέους».

Υπάρχει, όμως, και η αισιόδοξη νότα: η εξαγγελία περί αποκρατικοποιήσεων εντός του 2010. Καθώς μεγάλο μέρος του σχετικού προγράμματος αναμένεται να περάσει και από το Χρηματιστήριο, οι τίτλοι των επιχειρήσεων που είναι πιθανό να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω θα πρέπει, λογικά, να προσελκύσουν αρκετό ενδιαφέρον. Το αν οι μετοχές αυτές, όμως, μπορούν να στηρίξουν ένα «year end rally» δεν είναι βέβαιο.