Commercial Value: Μαζικές εξαγορές μετά την ανακοίνωση της Επ.Ε.Ι.Α.

Μαζικές αιτήσεις για εξαγορές συμβολαίων από πελάτες που ανησυχούν μήπως χάσουν τα χρήματά τους ήταν η πρώτη άμεση συνέπεια στην καθημερινή λειτουργία της Commercial Value μετά την απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 79.4 εκατ. ευρώ έως 18 Φεβρουαρίου 2010.

Τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα από το πρωί εξηγούν άνθρωποι της εταιρίας. Η τελευταία ανακοίνωση προστέθηκε σε ένα ήδη βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μετά την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των πέντε εταιριών στις 21 Σεπτεμβρίου. Είναι σίγουρο ότι σε μια αναστατωμένη ασφαλιστική αγορά δεν υπάρχει ούτε η ψυχραιμία ούτε η υπομονή από τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και οι πελάτες, για «να δούμε τι θα γίνει».

Το χειρότερο όμως είναι ότι τρεις μήνες μετά το κλείσιμο των εταιριών δεν υπάρχει καμία λύση στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν όσον αφορά τον κλάδο Ζωής. Οι πελάτες της Ασπίς Πρόνοια είτε παραμένουν εγκλωβισμένοι στα επενδυτικά προγράμματα γράφοντας μεγάλες κατά κανόνα ονομαστικές ζημιές, χωρίς να μπορούν ταυτόχρονα να ρευστοποιήσουν είτε είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι όπως στην περίπτωση των νοσοκομειακών προγραμμάτων που πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδα και περιμένουν κάποια στιγμή (πότε;) να αποζημιωθούν.

Η ανυπαρξία σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα με θύμα πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους πελάτες, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το κλείσιμο και χωρίς να υπάρχει ακόμα λύση στον ορίζοντα, δημιουργούν στην περίπτωση της Commercial Value αντανακλαστικά μαζικής φυγής μετά την ανακοίνωση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. Και αυτό, χωρίς πιθανότητα να εξετασθεί με ψύχραιμο τρόπο όπως αναφέραμε τι μπορεί να σημαίνει και κατά πόσο δημιουργείται θέμα επιβίωσης της εταιρίας. Σίγουρα πάντως, οι πελάτες δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Οι εξαγορές διογκώθηκαν βέβαια μετά το κλείσιμο της Ασπίς και υπάρχουν αιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από πελάτες που αιτούνται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Οι αιτήσεις αυτές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις καθημερινές ροές κεφαλαίου (cash flow), όπως αναφέρουν άνθρωποι της εταιρίας. Οι πελάτες δεν υπάρχει άλλη λύση από το να παραπέμπονται στην ΕΠ.Ε.Ι.Α. που έχει δεσμεύσει τα κεφάλαια της Commercial Value, καθώς οι εξαγορές συμβολαίων Ζωής πληρώνονται από τα αποθεματικά όπως υποστηρίζουν.

Στην ουσία – προσθέτουν – τόσο η εταιρία, όσο και η ΕΠ.Ε.Ι.Α. γνωρίζουν ότι η μοναδική λύση είναι η πώληση, κανένας δεν αντέχει άλλο κλείσιμο αυτήν τη στιγμή.

Η ζημιά είναι σίγουρα μεγάλη για την Commercial Value από όλες αυτές τις εξελίξεις. Θα ήταν καλύτερα για όλους εταιρία, εποπτική αρχή, ασφαλιστικός κλάδος, κλπ. να ήταν τα πράγματα ξεκάθαρα και με καθαρούς κανόνες. Τουλάχιστον στην περίπτωση του «μοιραίου», αν συμβεί, να υπάρχει αυτήν τη φορά σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.