Συνεργασία Agency System με πράκτορες και μεσίτες;

Διευθύνων Σύμβουλος, Post Insurance Brokerage Μεσίτες Ασφαίσεων Α.Ε.

Πολλές μετακινήσεις παρατηρούνται τελευταία από το Agency System προς τα μεγάλα μεσιτικά και πρακτοριακά γραφεία, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η μορφή συνεργασίας είναι άτυπη.

Η αλήθεια είναι ότι το Agency System στην Ελλάδα περνάει εξαιρετικά δύσκολες ώρες.

Η ανάκληση άδειας της  ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ανάγκασε για πρώτη φορά ένα μεγάλο ζωικό δίκτυο να επιλέξει άλλη στέγη, ενώ στο παρελθόν, όποτε αυτό γινόταν, ήταν θέμα επιλογής του δικτύου και όχι ανάγκης (ανάκληση άδειας).

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε μια προσφορά ασφαλιστικών συμβούλων από το Agency (πάνω από 1.500 συνεργάτες),  οι οποίοι αναζήτησαν και βρήκαν στέγη σε άλλες εταιρίες  οι οποίες έχουν οργανωμένο Agency System.

Αρκετοί βέβαια επέλεξαν άλλη οδό – δηλαδή ένα μικτό σύστημα που ακουμπά και στο Agency System και στο πρακτοριακό – μεσιτικό ώστε να έχουν και δυνατότητα επιλογών πολλών εταιριών, αλλά  και δυνατότητα πρόσβασης σε οργανωμένο γραφείο (Agency).

Ωστόσο αυτή ήταν η μία τάση των τελευταίων μηνών στην Ελληνική αγορά.

Η άλλη τάση αφορά στον προβληματισμό συνεργατών του Agency  μεγάλης πολυεθνικής, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στα επόμενα χρόνια θα πάψει να ασχολείται με τα ασφαλιστικά.

Αυτό οδήγησε ήδη αρκετούς συνεργάτες αυτού του δικτύου να αναζητήσουν συνεργασίες με μεγάλα μεσιτικά και πρακτοριακά γραφεία, ώστε το άμεσο μέλλον να τους βρει οργανωμένους απέναντι στους πελάτες τους.

Το Agency System όλα αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκε έντονα από τις εταιρίες ζωής πάνω στον άξονα Ζωικά Προϊόντα – Οργανωμένα γραφεία με έξοδα της εταιρίας- συνεργασία με μια μόνο ασφαλιστική.

Αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν ένα δυναμικό δίκτυο πωλήσεων, βασικά ασφαλιστικών προϊόντων ζωής, που έμαθε να λειτουργεί κάτω από τις βαθμίδες του management, με εβδομαδιαίες συναντήσεις στα υποκαταστήματα, με συνεχή στοχοθεσία και ισχυρά bonuses αλλά παραδοσιακά συνεργαζόμενο με μία μόνο ασφαλιστική εταιρία (συμβατική δέσμευση).

Αρκετοί συνεργάτες εξ’ αυτών είναι θαυμάσιοι πωλητές με ζηλευτές επιδόσεις στη διατηρησιμότητα συμβολαίων αλλά και μαθημένοι τόσο στα κίνητρα όσο και στην στοχοθεσία.

Σήμερα λοιπόν παρακολουθούμε το φαινόμενο οι συνεργάτες του Agency System είτε λόγω ανάγκης είτε όχι – να επιλέγουν συνεργασίες και με άλλες εταιρίες – πρακτορεία – μεσίτες, με συμβάσεις ή και όχι, γιατί αυτό πιστεύουν πλέον ότι επιτάσσει η σημερινή εποχή, δηλαδή ελευθερία επιλογών στα προϊόντα, αλλά ωστόσο δεν επιθυμούν οι ίδιοι να γίνουν πράκτορες η μεσίτες, διότι τα έξοδα που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι αρκετά μεγάλα.

Έτσι λοιπόν, μεγάλα μεσιτικά και μεγάλα πρακτορεία γέμισαν συνεργάτες από το agency  που καλούνται να διαχειριστούν (άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι), για να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα χαρτοφυλάκια τους.

Πράγματι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι αλλαγές στην στρατηγική των ίδιων των εταιριών, η ανάκληση αδειών και η φοβία που αυτή επιφέρει, η δέσμευση πωλήσεων με μια μόνο ασφαλιστική (Agency), αλλά και το  από την άλλη το δυσβάστακτο έξοδο των πρακτόρων και των μεσιτών, οδηγεί σε μια νέα τάση στην αγορά όπου το παραδοσιακό Agency αρχίζει σοβαρά να ξενοκοιτάει,  αλλά και το πρακτοριακό – μεσιτικό κανάλι διανομής να του κλείνει το μάτι.

Το 2010 θα είναι μια χρονιά εξαιρετικής ζύμωσης για το Agency και οι μετακινήσεις στην αγορά θα διαμορφώσουν νέες ισορροπίες στα ασφαλιστικά δίκτυα.