Ε.Ι.Α.Σ: Συνεχίζει παρά τις δυσκολίες

Παρά το γεγονός των μειωμένων συμμετοχών, δεν τίθεται σήμερα θέμα λειτουργίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.). Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου που έγινε στις 16 Δεκεμβρίου, όπου αντηλλάγησαν απόψεις και εκφράστηκαν αγωνίες και προβληματισμοί σχετικά με την προοπτική και τη βιωσιμότητα του Ε.Ι.Α.Σ.

Το βασικό ζητούμενο είναι η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στα εκπαιδευτικά σεμινάρια και κύκλους σπουδών, καθώς η προσέλευση είναι μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά περίπου 20% – 25%.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής παρακολούθησης όσον αφορά το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προετοιμασία των διαμεσολαβούντων προκειμένου να  συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την αδειοδότησή τους, προσδιορίζεται ως μία από τις βασικές αιτίες του προβλήματος των συμμετοχών.

Μία ακόμα αιτία που οι παρουσίες δε βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο, αποτελεί και η οικονομική κρίση και η προσπάθεια περιορισμού του κόστους από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών.

Επίσης, τα τμήματα εκπαίδευσης που διατηρούν οι ίδιες οι εταιρίες, αποτελούν – από παλιά -, έναν ακόμα παράγοντα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με τις περιορισμένες συμμετοχές.

Η παρουσία ωστόσο του Ε.Ι.Α.Σ. έχει άλλη διάσταση. Είναι φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί τη θεσμική «φωνή» των ασφαλιστικών εταιριών στην εκπαίδευση, εκπροσωπώντας όλον τον κλάδο. Η εκπροσώπηση αφορά τόσο τη χώρα μας, όσο και διεθνώς, όπου οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης είναι ταχύτατες και όλο πιο απαιτητικές. Η δια βίου εκπαίδευση γίνεται εκ των πραγμάτων πράξη και όλο πιο επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας. Ειδικά στο χρηματοασφαλιστικό κλάδο, που υπάρχει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων και τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνοντας τις απαιτήσεις σε επίπεδο γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες καλούνται συνεπώς σήμερα, να συμβάλουν στην απρόσκοπτη λειτουργία και τη διατήρηση θετικών προοπτικών για το Ε.Ι.Α.Σ. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρευρέθηκαν , υψηλόβαθμα στελέχη, – εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών και μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.). Στους συμμετέχοντες αναφέρουμε ενδεικτικά και μεταξύ άλλων, τους κ.κ. Μπράβο, Σαρρηγεωργίου, Λυσιμάχου, Γεωργακόπουλο, Λευθεριώτη και Αδαμαντιάδη.