Στη δημοσιότητα ο τρόπος αποτίμησης του χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς

Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για τον τρόπο αποτίμησης του χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, κατέληξαν, αργά χθες το βράδυ, στο κείμενο της υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει:

– Τις αρμοδιότητες του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής και το πώς ακριβώς θα δράσει προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα που έχει ανακύψει με τους 200.000 ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

– Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου Ζωής της ανακληθείσας εταιρίας.

– Το κατά πόσο ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής θα αναλάβει, πέραν της αποτίμησης, και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

-Το κατά πόσο θα αρχίσει η εταιρία να αποζημιώνει ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια.

Πρόκειται για απόφαση την οποία αναμένουν αγωνιωδώς όχι μόνο οι χιλιάδες ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια, αλλά και το δίκτυο πωλήσεων της εταιρίας, καθώς και ο ανταγωνισμός, αφού από το περιεχόμενό της θα κριθεί -έως έναν βαθμό- και το μέλλον που θα έχει σημαντικό μέρος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της Ασπίς.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι, εκτός από την προαναφερόμενη υπουργική απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών σε εύλογο χρόνο θα προωθήσει στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογία με την οποία θα καταργείται η ρύθμιση στο ΝΔ 400/70, περί ανάληψης ρόλου εγγυητή από το δημόσιο για τα ελλείμματα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ως πολύ πιθανή τη θεσμοθέτηση Εγγυητικού Ταμείου, που με αναδρομική δράση θα καλύψει τις υποχρεώσεις της εταιρίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον κλάδο Ζωής.