Πωλήθηκε η Aspis Liv

Την πώληση της ασφαλιστικής Aspis Liv ανακοίνωσε η εποπτική αρχή της Σουηδίας, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στο αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην τοπική αγορά μετά την ανάκληση της άδειας της εταιρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εποπτική αρχή η συμφωνία υπεγράφη με μια σουηδική εταιρία την Moderna Liv Försäkrings και αφορά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Aspis Liv και την κάλυψη των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Η συμφωνία εξαιρεί 350 περίπου ασφαλισμένους που έχουν εκκρεμείς διεκδικήσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2010.

Η ταχύτητα με την οποία ενήργησε η εποπτική αρχή της Σουηδίας στο θέμα της Aspis Liv, αποτελεί σαφές δείγμα άσκησης αποτελεσματικής εποπτείας, στο βαθμό που όλες οι διαδικασίες έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα και με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους.

Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση του προβλήματος που είχε προκύψει στην Aspis Liv, έγινε στις 10 Νοεμβρίου και αφορούσε την αδυναμία της εταιρίας να καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Η δημοσιοποίηση έγινε μέσω μιας εκτενούς ανακοίνωσης που περιέγραφε αναλυτικά τις κινήσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η εποπτική αρχή και όλα τα στάδια του ελέγχου μέχρι και την επίμαχη ημερομηνία.

Η εποπτική αρχή έδωσε διορία δύο ημερών στη διοίκηση της εταιρίας για την κάλυψη του ελλείμματος, η εκπνοή της οποίας οδήγησε στην απόφαση για απαγόρευση πρόσκτησης νέων εργασιών στις 13 Νοεμβρίου.

Ακολούθησε στις 26 Νοεμβρίου η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας και στη συνέχεια η πώληση της εταιρίας, μέσω συνοπτικών διαδικασιών που εξασφαλίζουν τους ασφαλισμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σουηδική εποπτική αρχή ενήργησε σε λιγότερο από ένα μήνα, δίνοντας μαθήματα αποτελεσματικής εποπτείας σε παροικούντες και μη.