Τάσεις και προοπτικές στο κλάδο Υγείας

Insurance Money Conference 2009-InterContinental 25 Νοεμβρίου

Πάνελ ΙΙΙ: Η Ιδιωτική Υγεία, η ανάπτυξή της, η «οικονομία» της και η καταλυτική συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην δημιουργία μιας κοινής ευρείας αγοράς υπηρεσιών υγείας

Στην τρίτη θεματική ενότητα συζητήθηκε ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας, η ανάπτυξή του, η «οικονομία» του και η καταλυτική συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην δημιουργία μιας ευρείας αγοράς υπηρεσιών υγείας. 

Επίσης αναλύθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της ιδιωτικής υγείας και κατά πόσο συμβάλλουν σε αυτό οι ασφαλιστικές εταιρίες που θεωρούνται ο καλύτερος πελάτης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. 

Το θέμα που διαπραγματεύθηκαν ήταν η σχέση μεταξύ ασφαλιστικών και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και το πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί προς όφελος δικό τους αλλά και των ασφαλισμένων. 

Ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Δ/ντής Υγείας, Interamerican και Πρόεδρος της  Επιτροπής Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ο κ. Αντώνης Γερονικολάου  Γενικός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ο κ. Δημήτρης Κακούλης Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing CompuGroup

Η προώθηση της πρωτοβάθμιας υγείας αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό των υψηλών δαπανών στον κλάδο της υγείας, που αναδεικνύεται κυρίαρχη ανάγκη τόσο για τη δημόσια όσο και την ιδιωτική υγεία. 

Στη διαπίστωση αυτή συμφώνησαν  οι συνομιλητές που έλαβαν μέρος στο πάνελ. Ο εξορθολογισμός του κόστους αναδεικνύεται κυρίαρχη ανάγκη για την ανάπτυξη των εργασιών του ασφαλιστικού κλάδου και την ενίσχυση της συνεργασίας του με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. 

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή Υγείας και Βοηθείας της Interamerican κ. Γιώργο Βελιώτη, ο ασφαλιστικός κλάδος αντιμετωπίζει αυξημένα κόστη ειδικά για τα νοσοκομειακά προγράμματα του παρελθόντος που χαρακτηρίζονταν από απεριόριστες καλύψεις. 

Ο δείκτης ζημιών σε αυτά τα προγράμματα εκτινάσσεται πάνω από το 100%, συσσωρεύοντας αυξημένες ζημιές για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος έχει επανασχεδιάσει τα νοσοκομειακά προγράμματα στη βάση μιας πιο αποτελεσματικής διαχείρισης. 

Η συνεργασία των δύο πλευρών έχει τεθεί σε νέα βάση προς την κατεύθυνση της σύναψης διμερών συνεργασιών μεταξύ εταιριών και νοσοκομείων, στο βαθμό που η πολιτική των ενιαίων τιμοκαταλόγων για μια σειρά υπηρεσιών, που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προσκρούει στη χώρα μας στις διατάξεις περί ανταγωνισμού. 

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, αποτελεί ζητούμενο, στο βαθμό που τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εξαρτούν σημαντικό μέρος των εργασιών του από τον  ασφαλιστικό κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Βελιώτη, οι ασφαλιστικές εταιρίες εξασφαλίζουν το 20% έως και το 40% των εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων στη χώρας μας, ενώ σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες επτά στους 10 πολίτες θα επιθυμούσαν ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα.

Ο δείκτης ζημιών του κλάδου υγείας διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα για τα νοσοκομειακά προγράμματα του παρελθόντος, που χαρακτηρίζονταν από απεριόριστες καλύψεις, αλλά έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από τον εξορθολογισμό των νέων προγραμμάτων. 

Η αύξηση των εργασιών του κλάδου της ιδιωτικής υγείας , αποτελεί νομοτελειακή ανάγκη σύμφωνα με το Γενικό Διεθυντή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Αντώνη Γερονικολάου, ενώ η προοπτική συμπίεσης του κόστους είναι σε άμεση συνάρτηση με το κόστος των επενδύσεων που υλοποιεί ο κλάδος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. 

Ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού αποτελεί το δεσμευτικό πλαίσιο για τον ίδρυση νέων ιδιωτικών κλινικών που οδηγεί σε ολιοπωλιακή διάρθρωση του κλάδου της ιδιωτικής υγείας  και στον περιορισμό του ανταγωνισμού. 

Το θέμα του εξορθολογισμού του κόστους αφορά εξίσου τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing της Compu Group κ. Δημήτρη Κακούλη, ο οποίος, υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης του οικογενειακού γιατρού και της πρωτοβάθμιας υγείας, για την πρόληψη των περιστατικών ασθένειας και των δαπανών υγείας. 

Μεταφέροντας την εμπειρία από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες όπως η Γερμανία, ο κ. Κακούλης εξήγησε τα οφέλη της πολιτικής καθιέρωσης της κάρτας υγείας ως αποτελεσματικού τρόπου για τον έλεγχο των δαπανών υγείας,  μεταξύ των οποίων το κόστος φαρμάκων και το νοσοκομειακό κόστος.

Η πρωτοβάθμια υγεία αποτελεί στρατηγική επιλογή του ομίλου της Interamerican, μέσα από την ανάπτυξη του Medifirst, που ενισχύει την πρόληψη και αποσκοπεί στον περιορισμό των περιστατικών που καταλήγουν στο νοσοκομείο. 

Ο κλάδος των νοσοκομείων από την πλευρά του επενδύει με τη σειρά του σε πολλαπλές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων η δημιουργία από κοινού με το τραπεζικό σύστημα, προγραμμάτων υγείας, που προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές και σημαντικές εκπτώσεις σε ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις στα ιατρεία ή τα νοσοκομεία.