Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για τους ασφαλισμένους της Ασπίς

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή από τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Φίλιππο Σαχινίδη, της απόφασης που θα ρυθμίζει τα θέματα των ασφαλισμένων της Ασπίδας.

Η απόφαση θα εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίζεται το προνόμιο των δικαιούχων ασφαλίσεων ζωής  με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλιση, που υποβλήθηκε ήδη στον αρμόδιο υπουργείο. Δικαιούχοι ασφαλίσεων ζωής είναι τόσο οι κάτοχοι αποταμιευτικών προγραμμάτων, όπως και οι κάτοχοι νοσοκομειακών προγραμμάτων που έχουν εκκρεμείς απαιτήσεις.
 
Η αντιμετώπιση του θέματος που αφορά 250.000 ασφαλισμένους θα βασίζεται στην ενεργοποίηση του άρθρου 10 του νόμου 400, που ορίζει τη διαδικασία αποζημίωσης των κατόχων συμβολαίων ζωής, που ήταν ασφαλισμένοι σε εταιρία η οποία πτώχευσε ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος «σε περίπτωση ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή πτώχευσης ασφαλιστικής επιχείρησης, ο επόπτης εκκαθάρισης ή πτώχευσης καλεί μέσα σε 10 ημέρες από το διορισμό του, τους δικαιούχους ασφαλίσματος να του αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους με όλα τα δικαιολογητικά τους στοιχεία μέσα σε τρεις μήνες, από τη δημοσίευση της πρόσκλησης».
 
Θα ακολουθήσει η επαλήθευση των απαιτήσεων, η οποία ξεκινάει μέσα σε τρεις ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας και ολοκληρώνεται , σύμφωνα με το νόμο, «κατά το συντομότερο χρονικό διάστημα», ενώ στη συνέχεια ο επόπτης εκκαθάρισης, θα υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομίας κατάσταση των δικαιούχων ασφαλίσματος μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αναγγελιών.

Οι δικαιούχοι θα ικανοποιηθούν με βάση το προϊόν της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη θα επιδιωχθεί να επισπευσθεί.
 
Στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί είναι και η ολοκλήρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα από το διαχειριστή χαρτοφυλακίου κ. Σπύρο Γριβογιάννη της αποτίμησης όλων των συμβολαίων και των απαιτήσεων που ενσωματώνουν τα συμβόλαια ζωής, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η προσπάθεια εξεύρεσης αναδόχου εταιρείας που θα αναλάβει μέρος του χαρτοφυλακίου που βρίσκεται εν ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν θα καλύπτονται από την εγγύηση του δημοσίου, η οποία αν και προβλέπεται στο άρθρο 10, καθίσταται ουσιαστικά ανενεργή, ως αντιβαίνουσα στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.