Νέο καθεστώς ελέγχου για το ξέπλυμα χρήματος από την Επ.Ε.Ι.Α.

Την προέλευση των εσόδων τους καλούνται να ελέγχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε να αποφευχθεί η νομιμοποίηση (ξέπλυμα) κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες.
 
Το νέο καθεστώς ελέγχου των εσόδων των ασφαλιστικών εταιριών προβλέπει απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για την «Πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
 
Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 154/5Α/31.8.2009 απόφαση της Επιτροπής, οι εταιρίες οφείλουν σε διάστημα 10 μηνών να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα στις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο καθεστώς εμπίπτουν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιριών, οι ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, τα διευθυντικά στελέχη, οι υπάλληλοι συνδεδεμένοι με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και εν γένει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες για λογαριασμό των εταιρειών. 

Κατά την απόφαση, οι εταιρίες θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη για κάθε συναλλαγή αξίας άνω των 15.000 ευρώ, αλλά και σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια για απόπειρα ή διάπραξη αδικημάτων, όπως και να θεσπίσουν επαρκείς και κατάλληλες διαδικασίες ώστε να προλαμβάνουν και να εμποδίζουν τη διενέργεια συναλλαγών που συνδέονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
 
Οι διαδικασίες αφορούν τουλάχιστον τη δέουσα επιμέλεια ως προς τους πελάτες, όπως και την αναφορά ύποπτων συναλλαγών, τη φύλαξη αρχείων, τον εσωτερικό έλεγχο, την αξιολόγηση κινδύνου πελατών, επιχειρηματικών σχέσεων και συναλλαγών, τη διαχείριση της συμμόρφωσης και την κατανομή καθηκόντων και ευθυνών.