Τριγμούς προκαλεί η μείωση της προμήθειας στο bancassurance στην Κίνα

Οι εμπορικές τράπεζες στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο της Κίνας, τη Σαγκάη, δεν αποδέχονται την μείωση της προμήθειας που λαμβάνουν πουλώντας προϊόντα bancassurance, η οποία επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ασφάλισης της Σαγκάης.

Η απόφαση αυτή κρίνεται μη αποδεκτή από το σύνολο των τραπεζών, οι οποίες λειτουργούν ως πράκτορες και μέσω των δικτύων τους πωλούνται χιλιάδες ασφαλιστικά συμβόλαια.

Εάν τελικά οι τράπεζες αποδεχθούν την μείωση της προμήθειας, η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων καθίσταται ασύμφορη, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες εάν τελικά οι τράπεζες σταματήσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους. 
Αρκετές ασφαλιστικές πολυεθνικές που δρουν στην κινεζική αγορά, έχουν προτείνει την κλιμακωτή αύξηση των προμηθειών που λαμβάνουν οι τράπεζες ανάλογα με τον αριθμό των συμβολαίων που πωλούν.

Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους οι ασφαλιστικές εταιρίες Ζωής στη Σαγκάη είδαν την παραγωγή τους να ανέρχεται στα 27 δις γουάν, σημειώνοντας αύξηση 309 εκατ. γουάν από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το 44,71% της συνολικής παραγωγής προήλθε από προϊόντα bancassurance.

Παράλληλα οι κινεζικές ασφαλιστικές εταιρίες εισέρχονται δυναμικά στον ανταγωνισμό αλλάζοντας τη στρατηγική τους σε πελατοκεντρική και προχωρώντας στο λανσάρισμα εξειδικευμένων ασφαλιστικών για συγκεκριμένες ομάδες πελατών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, η ασφαλιστική παραγωγή για το σύνολο της χώρας ανήλθε στα 165,4 δις γουάν καταγράφοντας πτώση 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.