Αθέμιτες πρακτικές στα συμβόλαια υγείας της Ασπίς

Καλή η θεωρία, καλές οι προθέσεις των ασφαλιστών, καλές και οι προφορικές δεσμεύσεις ή οι «συμφωνίες κυρίων» για τη μη χρήση αθέμιτων πρακτικών στην κούρσα διεκδίκησης συμβολαίων που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Ασφάλειες Σκούρτης, όμως στην πράξη, σε συνθήκες πραγματικής αγοράς, όσα τελικά ίσχυσαν δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με αυτά που ειπωθήκαν και συμφωνήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2009. 

Έχουν ήδη παρέλθει αρκετές εβδομάδες από την ημέρα που η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των πέντε προαναφερόμενων ασφαλιστικών εταιριών και δεν είναι λίγες οι αναφορές, όπως και οι άτυπες καταγγελίες που διατυπώθηκαν από κορυφαία στελέχη του κλάδου, για πρακτικές οι οποίες θέτουν νέες «βόμβες» στα θεμέλια της ασφαλιστικής αγοράς, κυρίως σε ότι αφορά τον κλάδο Υγείας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας δήλωσε στο iw ότι οι μεταφορές συμβολαίων του κλάδου Υγείας από την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ προς άλλες εταιρίες γίνονται, στην πλειοψηφία τους, χωρίς την παραμικρή αναλογιστική μελέτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα βάρη σε αποθέματα τα οποία δύσκολα θα καλυφθούν στις προθεσμίες και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ένα μεγάλο τμήμα του ανταγωνισμού προσεγγίζει κατόχους συμβολαίων Υγείας, που έχουν ασφαλίσιμη ηλικία, προτείνοντας τη μεταφορά τους σε άλλες εταιρίες και ουσιαστικά την υπογραφή νέων συμβολαίων χωρίς να συμπεριλαμβάνουν σε αυτά τον όρο που προβλέπει την παροχή της κάλυψης μετά την πάροδο έξι μηνών.
 
Με τον τρόπο αυτό η αγορά θυσιάζει ένα καθαρό από βάρη απόθεμα, το οποίο προβλέπεται στις περισσότερες αναλογιστικές μελέτες, ρισκάροντας την καταβολή αποζημιώσεων από τον πρώτο κιόλας μήνα ισχύς της εκάστοτε σύμβασης.

Εκπτώσεις δεν γίνονται όμως μόνο στους όρους των συμβολαίων, αλλά και στα τιμολόγια των εταιριών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεταφοράς συμβάσεων ασφάλισης του τομέα Υγείας για τις οποίες ορίζεται ως ασφάλιστρο το ασφάλιστρο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και όχι το συμβόλαιο της εταιρείας στην οποία μετακινείται ο ασφαλισμένος.

Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται στον ασφαλισμένο να συνάψει νέα σύμβαση Υγείας σε συνδυασμό με ένα μικρής αξίας συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να εγκαταλείψει το συμβόλαιο που επί χρόνια πλήρωνε στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όταν βάσει των όσων ισχύουν σήμερα για τα συγκεκριμένα συμβόλαια ρόλο εγγυητική αναλαμβάνει το Ελληνικό δημόσιο.

Βέβαια, για τα όσα συμβαίνουν στην ασφαλιστική αγορά τις ημέρες αυτές, ευθύνη δεν έχουν μόνο όσοι τα προκαλούν, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που επιμένει να μεταθέτει σε δεύτερο χρόνο τις όποιες παρεμβάσεις της, θέτοντας στο περιθώριο την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία επί πολλές εβδομάδες παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλώς παρατηρητής και όχι ως ρυθμιστής των γεγονότων.