Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Αυξήσεις «φωτιά» στα ασφάλιστρα του κλάδου Αυτοκινήτου σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για τους πρώτους μήνες του 2010 προκειμένου να βγάλουν τα «σπασμένα» της κρίσης, αλλά και να αντιμετωπίσουν τη δεύτερη δόση στις αυξήσεις των κατώτατων υποχρεωτικών ορίων ασφάλισης Αστικής Ευθύνης.

Μη έχοντας τα περιθώρια να κινηθούν ανατιμητικά σε άλλες κατηγορίες ασφαλίσεων, μια και ο ασφαλισμένος δεν είναι διατεθειμένος να ξοδέψει περισσότερα για την ασφάλισή του, οι εταιρίες θα κινηθούν ανατιμητικά καταρχήν στον κλάδο αυτοκινήτου όπου η ασφάλιση χαρακτηρίζεται από το νόμο υποχρεωτική και εφόσον θεωρήσουν ότι υπάρχουν τα περιθώρια θα ανατιμήσουν και άλλα προϊόντα τους, με πρώτα αυτά που αφορούν στον κλάδο Υγείας.

Το μίνιμουμ των ανατιμήσεων που θα επιχειρήσουν για το 2010 οι ασφαλιστικές εταιρίες θα είναι της τάξη του 10% με 15%, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις ανατιμήσεων κατά πολύ υψηλότερες, που θα αποφασισθούν κυρίως από εταιρίες των οποίων τα ασφάλιστρα κινούνται σήμερα σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα.

Στελέχη του κλάδου αναφέρουν επίσης ότι αυξήσεις θα περάσουν στην κατανάλωση και στο β΄ εξάμηνο του 2010, κυρίως από ασφαλιστικές οι οποίες παραδοσιακά αυξάνουν τα τιμολόγιά τους τον Ιούνιο. Ωστόσο, φέτος, ανατιμήσεις τον Ιούνιο θα δούμε και από εταιρίες των οποίων οι αναπροσαρμογές του Ιανουαρίου θα αποδειχθούν λίγες για την κάλυψη των αναγκών τους σε αποθέματα και αποζημιώσεις.

Εξάλλου, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της έναντι της αγοράς και κυρίως έναντι όσων έθεσε υπό ειδικό καθεστώς προστασίας (άρθρο 6) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Από περίπου 14 εταιρίες λοιπόν η Επ.Ε.Ι.Α. θα απαιτήσει τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους σε επίπεδα ικανά να διασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για το σχηματισμό των περιθωρίων φερεγγυότητας που προβλέπει ο νόμος. Για τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές οι αυξήσεις ασφαλίστρων θα κινηθούν σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα του 15%.