Τα σχέδια της Επ.Ε.Ι.Α. για τα ασφαλιστήρια Ζωής της Ασπίς

Την ενεργοποίηση της διάταξης που διασφαλίζει  το προνόμιο των δικαιούχων ασφαλίσεων ζωής  στην περίπτωση πτώχευσης ή ανάκλησης της άδειας εταιρίας, εξουσιοδοτήθηκε να επεξεργαστεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλιση.

Η λύση αυτή θα προωθηθεί παράλληλα με την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής σε ανάδοχο εταιρία, μετά από πρόσκληση, που θα απευθύνει ο διαχειριστής του χαρτοφυλακίου ζωής.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση του άρθρου 10 του, που ορίζει τη διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων, που ήταν ασφαλισμένοι σε εταιρία η οποία πτώχευσε ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της.

Μέρος της διαδικασίας είναι και ο ορισμός διαχειριστή χαρτοφυλακίου, ο οποίος θα αναλάβει την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου και την εξεύρεση στη συνέχεια αναδόχου εταιρίας, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν θα καλύπτονται από την εγγύηση του δημοσίου, η οποία αν και προβλέπεται στο άρθρο 10, καθίσταται ουσιαστικά ανενεργή, ως αντιβαίνουσα στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 10 οι δικαιούχοι ασφαλίσεων ζωής, δηλαδή όσοι έχουν απαιτήσεις που εκκρεμούν, αποκτούν προνόμιο στο προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ικανοποιούνται με βάση το προϊόν της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης που έκλεισε.

Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας «ο επόπτης εκκαθαριστής θα πρέπει να καλέσει μέσα σε 10 ημέρες από το διορισμό του, τους δικαιούχους ασφαλίσματος να του αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους με όλα τα δικαιολογητικά τους στοιχεία μέσα σε τρεις μήνες, από τη δημοσίευση της πρόσκλησης».

Ακολουθεί η επαλήθευση των απαιτήσεων, η οποία ξεκινάει μέσα σε τρεις ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας και ολοκληρώνεται , σύμφωνα με το νόμο, «κατά το συντομότερο χρονικό διάστημα», ενώ στη συνέχεια ο επόπτης εκκαθάρισης και ο εκκαθαριστής υποβάλλουν στο υπουργείο Οικονομίας κατάσταση των δικαιούχων ασφαλίσματος μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αναγγελιών.

Το σχέδιο θα αποτελέσει την εισήγηση της Εποπτικής Αρχής προς το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Δευτέρα. Η σχετική απόφαση κρίθηκε ως η ενδεδειγμένη επιλογή μετά τη διαπίστωση ότι η προοπτική εγγύησης από την πλευρά του δημοσίου, προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία, ακυρώνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης.