Νέοι κανόνες στα συστήματα πιστοποίησης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Έλπη Καράμπαλη, Αντιπρόεδρος EFICERT, Γενική Διευθύντρια EFICERT

Στην ομιλία της η κα. Καράμπαλη ανέλυσε τη Διαφάνεια και τους νέους κανόνες στα συστήματα πιστοποίησης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. 

Ξεκινώντας η κα. Καράμπαλη αναφέρθηκε στην EFICERT (European Financial Certification Organization), που είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματικός φορέας πιστοποίησης στην Ευρώπη για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. 

Έχει  17 χώρες ενεργά μέλη και συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς οργανισμούς, Ακαδημίες, θεσμικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε 21 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Βασική αποστολή της είναι η διασφάλιση της διαφάνειας στο σύστημα πιστοποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρώπη.

Επίσης η κα. Καράμπαλη αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (ΕΠΠ ή EQF), που είναι ένας μηχανισμός μετάφρασης, ο οποίος καθιστά τα Προσόντα Διαφανή και Συγκρίσιμα, συγκρίνει τα προσόντα και τα πιστοποιητικά της αγοράς, αντιστοιχεί τα προσόντα από κάθε κράτος-μέλος, βασίζεται στα μαθησιακά αποτελέσματα, (= ποιότητα), αντί στις μαθησιακές εισροές (= ποσότητα), έχει σαν κριτήρια τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες και έχει οκτώ επίπεδα αναφοράς. Παράλληλα η κα. Καράμπαλη αναφέρθηκε στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ζώνης Δια Βίου Μάθησης (LLL). 

Στην περαιτέρω ανάπτυξη της Τεχνολογίας της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Στην ενίσχυση κινητικότητας και απασχολησιμότητας. Στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Στη δράση της Cedefop και του ETF.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) είναι ο οργανισμός που συμβάλλει στην προώθηση και την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ιδρύθηκε το 1975 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF), προωθεί την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, σε 30 γειτονικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες. Ιδρύθηκε το 1994 και εδρεύει στο Τορίνο.

Επίσης η κα. Καράμπαλη αναφέρθηκε αναλυτικά στο European Credit Transfer System το οποίο είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα συγκέντρωσης και μεταφοράς ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων. 

Καλύπτει μόνο την Επίσημη Μάθηση, με κριτήρια τον όγκο της Μαθησιακής Εργασίας και τα Μαθησιακά Αποτελέσματα. Παράλληλα στην παρουσίασή της η κα. Καράμπαλη αναφέρθηκε στο ECVET – European Credit (Transfer System) for Vocational Education and Training που αποτελεί πρόταση για επέκταση του ECTS.

Βασίζεται σε τομεακές Ψηφίδες (Units) των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων. Καλύπτει και την Ανεπίσημη / Άτυπη Μάθηση. Έχει ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Επικυρώνει τα μαθησιακά αποτελέσματα.
 
Προωθεί την Ευρωπαϊκή κινητικότητα. Ειδική αναφορά έγινε στο γεγονός ότι κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να ετοιμάσει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και τα Κλαδικά Πλαίσια Προσόντων.

Μέχρι το 2010 να συσχετισθούν και τα 27 NQF με το EQF. Μέχρι το 2012 όλα τα Διπλώματα / Πιστοποιητικά να περιέχουν σαφή αναφορά στο αντίστοιχο επίπεδο EQF.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Καράμπαλη αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν το 2010 -2012. Αναλυτικότερα στην αξιολόγηση και πιστοποίηση Εθνικής Εξεταστικής διαδικασίας με την συνεργασία της εποπτεύουσας αρχής.

Στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των εκπαιδευτικών κέντρων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Στην πιστοποίηση των δομών κατάρτισης με κατάλληλη κτιριακή υποδομή και υποδομή τεχνικών μέσων και υλικών.
 
Την πιστοποίηση εκπαιδευτών με τίτλο σπουδών και επαγγελματική πείρα και παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης εκπαιδευτών.