Σπύρος Λευθεριώτης: Τεράστιες ζημίες πληρώνει το Επικουρικό Κεφάλαιο

Σπύρος Λευθεριώτης, Πρόεδρος, Επικουρικό Κεφάλαιο, Γενικός Διευθυντής, Εθνική Ασφαλιστική

Ομιλία στο Insurance Money Conference 2009, 25 Νοεμβρίου, Athenaeum Intercontinental

Τεράστια ποσά πληρώνει σε αποζημιώσεις το Επικουρικό Κεφάλαιο όπως τόνισε στο συνέδριο του Insurance Money Conferences 2009, πρόεδρός του κ. Σπύρος Λευθεριώτης. 

Σύμφωνα με τον κ.  Λευθεριώτη, το Επικουρικό πληρώνει σήμερα περισσότερες ζημιές από ότι πληρώνουν οι περισσότερες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες στην χώρα μας με μερίδιο πάνω από 10% επί του συνόλου των ζημιών που πληρώνονται ετησίως.

Το 2007, το Επικουρικό πλήρωσε 79 εκατ. ευρώ, το 2008 91 εκατ. ευρώ και  το 10μηνο του 2010 πάνω από 56 εκατ. ευρώ. 

«Οι ανάγκες διαχείρισης αυτής της κατάστασης μας υποχρεώνουν να δούμε διαφορετικά τον ρόλο του Επικουρικού Κεφαλαίου», τόνισε ο κ. Λευθεριώτης.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο σήμερα έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα εξώδικου διακανονισμού των δικαστικών ζημιών, διακανονίζοντας σήμερα πενταπλάσιο αριθμό ζημιών ετησίως από το 2005 (περίπου 13.000, έναντι 2.500). 

Αναμορφώθηκε επίσης η μηχανογράφηση για ταχύτερη εξυπηρέτηση, ενώ ο μέσος όρος ζημιάς έχει πέσει από τις 9.800 ευρώ το  2005 σε 6.291 ευρώ το 2009.
 
Το 2006 μετά την ανάκληση της άδειας της Εγνατίας Ασφαλιστικής, το Επικουρικό εντάχθηκε στον Φιλικό Διακανονισμό μια κίνηση με θεαματικά αποτελέσματα τόσο στην εξυπηρέτηση όσο και στην μείωση του κόστους των ζημιών.

Τα λειτουργικά κόστη του Επικουρικού μειώθηκαν με μέσο όρο ζημίας Φιλικού Διακανονισμού τα 1.000 ευρώ.
Για τις εκκαθαρίσεις των ασφαλιστικών εταιριών, το Επικουρικό Κεφάλαιο πέτυχε τη συνεργασία με τους εκκαθαριστές όλων των εταιριών με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στο θέμα των εργαζομένων με πρωτοβουλία του Επικουρικού Κεφαλαίου ζητήθηκε  από το αρμόδιο υπουργείο να ανέβει το προνόμιο των εργαζομένων στην κατάταξη της εκκαθάρισης και πράγματι το Σεπτέμβριο του 2009 με τον Νόμο 3557 το προνόμιο των εργαζομένων από 01/01/2006 έρχεται στην 2η θέση.

Το 2009 οι εξελίξεις στην Ασφαλιστική αγορά ήταν  επίσης σημαντικές για το Επικουρικό Κεφάλαιο. Η ανάκληση των αδειών έξι Ασφαλιστών Εταιριών με πολύ μεγάλη παραγωγή στον κλάδο αυτοκινήτων  δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα στην αγορά.

Έχουμε παραλάβει ήδη τους φακέλους ζημιών και  από AΣΠΙΣ , Σκούρτη και General Union που ανέρχονται σε 130.000. Οργανώσαμε τρία παραρτήματα του Επικουρικού και είμαστε  έτοιμοι από 01/12/2009 να πληρώνουμε και να διακανονίσουμε ζημιές αυτών των εταιριών, ανέφερε ο κ. Λευθεριώτης.

Επίσης ένας πολύ μεγάλος αριθμός ζημιών έχει ήδη αντιμετωπιστεί μέσω του Φιλικού Διακανονισμού. Το τελευταίο δίμηνο έχουν πληρωθεί πάνω από τρεις χιλιάδες ζημιές.

Ο κ. Λευθεριώτης στάθηκε επίσης στα ανασφάλιστα οχήματα, που ο αριθμός δεν μειώνεται και κάθε χρόνο έχουμε τρεις χιλιάδες αναγγελίες ζημιών. 

Είναι σημαντικό και αναγκαίο - τόνισε -, να δημιουργηθεί επιτέλους ένας μηχανισμός ελέγχου των ανασφαλίστων οχημάτων που κυκλοφορούν στην χώρα μας.