Παράταση του άρθρου 6 ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρίες

Χωρίς ανάσα συνεχίζεται ο έλεγχος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιριών και το περιθώριο φερεγγυότητας. 

Ο έλεγχος θα γίνει με στοιχεία 9μήνου και ήδη το σύνολο των εταιριών κατέθεσε στο τέλος Οκτωβρίου, τα στοιχεία για τα τεχνικά αποθέματα και το περιθώριο φερεγγυότητας της τρέχουσας χρήσης. 

Η κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας αντιμετωπίζεται από αρκετές εταιρίες μέσα από την προοπτική επέκτασης των ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 6, που ίσχυσε κατά παρέκκλιση κατά την περσινή χρονιά και ήδη οι εταιρίες που έκαναν χρήση των σχετικών διατάξεων διατυπώνουν το αίτημα εφαρμογής του μέτρου για μία ακόμη χρονιά. 

Το σχετικό αίτημα αποκτά έρεισμα στη δυνατότητα που δίνει ο νόμος, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για το ποιες εταιρίες θα ζητήσουν να επανενταχθούν στο μέτρο. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση 13 εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε που έκλεισαν πρόσφατα, έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, κατορθώνοντας να καλύψουν το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας για την προηγούμενη χρήση. 

Οι  ευνοϊκές διατάξεις αφορούν στον υπολογισμό και την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη στο περιθώριο φερεγγυότητας και συγκεκριμένα:

• την υπεραξία των ακινήτων που αποτελούν στοιχείο του περιθωρίου φερεγγυότητας και η οποία, βάση του νόμου, υπολογίζεται ως η αντικειμενική αξία του ακινήτου αναπροσαρμοσμένη κατά ποσοστό 30%, ποσοστό που μπορεί να προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 20%.

• την υπεραξία των χρεογράφων και συγκεκριμένα των μετοχών Α.Ε εισηγμένων σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ), που αποτελούν στοιχείο του περιθωρίου φερεγγυότητας και η οποία θα μπορεί να υπολογίζεται με βάση την μεγαλύτερη τιμή που ίσχυσε κατά τη διάρκεια της χρήσης και τέλος.

• την υπεραξία των χρεογράφων και συγκεκριμένα ομολόγων και ομολογιών εντόκων Ελληνικού Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ., Δημοσίων ή Δημοτικών Επιχειρήσεων, Κυβερνήσεων Κρατών Μελών ή Διεθνών Οργανισμών, που αποτελούν στοιχείο του περιθωρίου φερεγγυότητας και η οποία θα μπορεί να υπολογίζεται με βάση την τιμή κτήσης τους, υπό τον όρο να διατηρηθούν έως την λήξη τους.
 
Η Επ.Ε.Ι.Α. είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει την ελαστικότερη κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρίες που θα υποβάλλουν σχετικό αίτημα, έχουν ακολουθήσει συνεπή πολιτική συμμόρφωσης με τους νέους εποπτικούς κανόνες και έχουν εφαρμόσει ορθολογική τιμολογιακή πολιτική ειδικά στον κλάδου του αυτοκινήτου, που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της αγοράς. 

Στο πλαίσιο αυτό θα λάβει υπόψη της τις κινήσεις αύξησης του μεριδίου αγοράς και προσέλκυσης του στόλου των αυτοκινήτων που έμεινε ανασφάλιστο μετά το κλείσιμο των πέντε εταιριών, απελευθερώνοντας 800.000 οχήματα.