Μη συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο η ρύθμιση Παπαθανασίου

Πλήρη ανατροπή του σκηνικού στην υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ επιφέρει η κυβέρνηση με την απόφασή της να μην εφαρμόσει τη ρύθμιση που ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή για τα ανοίγματα της ασφαλιστικής εταιρίας.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως αντικοινοτική την απόφαση που έλαβε πριν από τις εκλογές ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Μάλιστα η κυβέρνηση κατηγορεί τον πρώην υπουργό ότι ενώ είχε ενημερωθεί για τη θέση της κοινότητας μέσω αλληλογραφίας που είχε ανταλλάξει με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., προχώρησε λίγο πριν τις εκλογές στην υπογραφή της απόφασης για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, φρόντισε πριν από μερικές εβδομάδες, όταν συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος να περάσει τα μηνύματά του στην ασφαλιστική αγορά, ενώ ήδη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, από την οποία αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες υπόμνημα με προτάσεις της.

Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός είχε συναντηθεί την περασμένη Τρίτη με τον Πρόεδρο της Επ.Ε.Ι.Α., κ. Γιώργο Πέτσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ Πέτσας ανέλυσε στον κ. Σαχινίδη όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, επιμένοντας ιδιαίτερα στη δύσκολη θέση την οποία έχει βρεθεί ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής της εταιρείας, κ. Σπύρος Γριβογιάννης, ο οποίος επιχειρεί να βοηθήσει τους ασφαλισμένους χωρίς ουσιαστική στελεχιακή υποστήριξη, όπως και χωρίς, μέχρι σήμερα, πόρους για την καταβολή αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της Ασπίς απασχόλησε χθες και τη συνεδρίαση της Επ.Ε.Ι.Α.. Τα μέλη του Δ.Σ. επεξεργάσθηκαν κάποιες πρώτες σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα, χωρίς πάντως να καταλήξουν στις αναφορές που θα περιληφθούν στο υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών.

Χωρίς συγκεκριμένη θέση παραμένει και το Δ.Σ. της Ε.Α.Ε.Ε., το οποίο κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, αν και συζήτησε εκτενώς την υπόθεση της Ασπίς, φέρεται να μην κατέληξε σε κάποια απόφαση.

Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, είναι αποφασισμένος να λάβει τις αποφάσεις του σε άμεσο χρόνο γνωρίζοντας ότι η υπόθεση Ασπίς δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. 

Ο φόβος ότι οι 200.000 ασφαλισμένοι της εταιρείας μπορούν να ξεσηκωθούν, υποχρεώνει την κυβέρνηση να κινηθεί με γοργά βήματα. 

Εξάλλου, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση της υπόθεσης, με τους χιλιάδες κατόχους συμβολαίων Υγείας της Ασπίς Πρόνοια που παραμένουν κυριολεκτικά στο αέρα, κάποιοι νοσηλευόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές και κάποιοι άλλοι καταχρεωμένοι.