Στα χέρια της Επ.Ε.Ι.Α. το θέμα των ασφαλισμένων της Ασπίς

Την ενεργοποίηση της διάταξης που διασφαλίζει  το προνόμιο των δικαιούχων ασφαλίσεων ζωής  στην περίπτωση πτώχευσης ή ανάκλησης της άδειας εταιρίας, εξουσιοδοτήθηκε να επεξεργαστεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επ.Ε.Ι.Α., το οποίο επεξεργάστηκε την επεξεργασία ενός εναλλακτικού σχεδίου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, που δεν εμπλέκει το ελληνικό δημόσιο.

Κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, η Επ.Ε.Ι.Α. έθεσε τους άξονες που θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 10 της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «σε περίπτωση ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή πτώχευσης ασφαλιστικής επιχείρησης, ο επόπτης εκκαθάρισης ή πτώχευσης καλεί μέσα σε 10 ημέρες από το διορισμό του, τους δικαιούχους ασφαλίσματος να του αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους με όλα τα δικαιολογητικά τους στοιχεία μέσα σε τρεις μήνες, από τη δημοσίευση της πρόσκλησης».

Ακολουθεί η επαλήθευση των απαιτήσεων, η οποία ξεκινάει μέσα σε τρεις ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας και ολοκληρώνεται , σύμφωνα με το νόμο, «κατά το συντομότερο χρονικό διάστημα», ενώ στη συνέχεια ο επόπτης εκκαθάρισης και ο εκκαθαριστής υποβάλλουν στο υπουργείο Οικονομίας κατάσταση των δικαιούχων ασφαλίσματος μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αναγγελιών.

Οι δικαιούχοι ικανοποιούνται με βάση το προϊόν της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης που έκλεισε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διάταξη του νόμου δεν διευκρινίζει κατά πόσο η πρόσκληση αφορά στους 250.000 ασφαλισμένους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων της Ασπίδας, καθώς αναφέρεται σε δικαιούχους ασφαλίσματος, εξαιρώντας μάλιστα αυτούς για τους οποίους δεν έχει επέλθει ασφαλιστική περίπτωση.

Το σχέδιο θα αποτελέσει την εισήγηση της Εποπτικής Αρχής προς το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα.

Η σχετική απόφαση κρίθηκε ως η ενδεδειγμένη επιλογή μετά τη διαπίστωση ότι η προοπτική εγγύησης από την πλευρά του δημοσίου, προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία, ακυρώνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης.