ING: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σημαντικό discount

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,5 δισ. ευρώ προχωρά η ING στην προσπάθειά της να αποπληρώσει μέρος της κρατικής βοήθειας που έλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης, θα εκδοθούν 1,768 δισ. νέες μετοχές, η τιμή ορίστηκε στα 4,26 ευρώ ανά μετοχή με αναλογία έξι νέες για κάθε εφτά μετοχές και η περίοδος εγγραφών είναι από 30 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου.

Η εταιρία, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών όρισε την τιμή της μετοχής με σημαντικό discount, κατά 52% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης και 37,3% σε σχέση με τη θεωρητικά «δίκαιη» τιμή της.
 
Το ύψος του discount βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα με άλλες πρόσφατες περιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό χώρο. Στην τελευταία αύξηση του τραπεζικού ομίλου των Lloyd’s, η τιμή ήταν κατά 38,6% χαμηλότερα σε σχέση με το θεωρητικά «δίκαιο» ύψος της, ενώ στη σουηδική Swedbank το Σεπτέμβριο, το discount ήταν στα επίπεδα του 40,6%.

Ο ολλανδικός όμιλος απέκτησε τη σύμφωνη στάση των μετόχων τόσο για την αύξηση, όσο και για το διαχωρισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη συνέλευση της περασμένης Τετάρτης 25 Νοεμβρίου.

Εφόσον η αύξηση στεφθεί με επιτυχία, όπως αναμένεται από αναλυτές της αγοράς, η ING θα επιστρέψει στο ολλανδικό δημόσιο 5 δισ. ευρώ και 950 εκατ. ευρώ τόκους από τα 10 δισ. ευρώ που έχει λάβει στα πλαίσια της κρατικής στήριξης.
 
Στην ίδια συνέλευση ειπώθηκε επίσης, ότι αν γίνει με επιτυχία η αποπληρωμή της μισής κρατικής βοήθειας των 10 δισ. ευρώ, πλέον επιβαρύνσεων και προμηθειών, ο όμιλος στα τέλη Ιανουαρίου θα εισέλθει σε διαπραγμάτευση με την ολλανδική κυβέρνηση για να βελτιώσει τους όρους αποπληρωμής και των υπόλοιπων 5 δισ. ευρώ.

Να σημειώσουμε τέλος, το πολύ καλό τρίτο τρίμηνο που είχε η ING, με καθαρά κέρδη στα 499 εκατ. ευρώ από ζημιές 478 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008.