Γ. Παπανδρέου: Πώς θα θεραπεύσουμε την οικονομία

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου που διοργανώμει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» ήταν τα εξής:

Αγαπητέ Πρόεδρε του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κε Γραμματίδη,

Αξιότιμε  κ. Πρέσβη των ΗΠΑ, 

Αξιότιμοι κύριοι Πρέσβεις, 

Αγαπητοί  συνάδελφοι, 

Κυρίες  και κύριοι, 

Τα 20ά γενέθλια της αξιέπαινης πρωτοβουλίας σας για την καθιέρωση ετήσιου συνεδρίου για την Ελληνική οικονομία βρίσκουν τη χώρα μας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.

Η Ελλάδα, οι Έλληνες βρισκόμαστε σε μια  πρωτοφανή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης  και δοκιμασίας.Η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες.Τεράστιες δυνατότητες.

Δεν είναι  μία προσωπική μου μόνο διαπίστωση έχοντας γυρίσει την υφήλιο. Το λένε οι διεθνείς οργανισμοί, μελετητές, οι δείκτες.

Η απόδοση  της χώρας μας είναι πολύ μικρότερη από τις πραγματικές της δυνατότητες. Από τη δυναμική που διαθέτει.
Αυτό  πρόσφατα ήταν και το συμπέρασμα του  ΟΟΣΑ που μέτρησε τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά  της οικονομίας μας, των προϊόντων  μας – λέγοντας ότι είναι αναντίστοιχη η απόδοσή μας με τις δυνατότητές  μας.

Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό; Διότι αναδεικνύει τη φύση του προβλήματος  της χώρας μας. Ότι ναι  μεν σήμερα – τα συμπτώματα της  ασθένειάς μας – είναι στην επιφάνεια τους οικονομικά – αλλά ότι οι αιτίες είναι διαφορετικές.

Οι αιτίες έχουν σχέση με τον όλο τρόπο διαχείρισης διακυβέρνησης των πόρων μας.Από το Κράτος μέχρι το περιβάλλον μας. Από τις  εργασιακές σχέσεις μέχρι την  πολιτική ζωή του τόπου.

Από το πού επενδύσαμε, πως αξιοποιούμε τους πόρους μας, πως παίρνουμε αποφάσεις, ποιες προτεραιότητες ακολουθούμε, ποιο αναπτυξιακό μοντέλο και πρότυπο υιοθετούμε.

Και η  αλήθεια είναι ότι έχουμε απαξιώσει  την Ελλάδα. Χρησιμοποιώ τη λέξη απαξίωση για να τονίσω ότι  πρέπει να πάμε σε μια Ελλάδα αξιών. Μια Ελλάδα της ποιότητας. Από τις  ανθρώπινες σχέσεις μέχρι τα προϊόντα μας. Και αυτό είναι το λεγόμενο «πράσινο μοντέλο».

Αυτό  της πράσινης ανάπτυξης για το οποίο συνεχώς μιλούμε. Η πράσινη  ανάπτυξη σημαίνει να μεταβούμε σε μια μεγάλη ανατροπή στην τεχνολογία και στην παραγωγή αλλά και κατανάλωση – που θα είναι συνυφασμένα με την ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Γιατί χρειάζεται εμείς  να ακολουθήσουμε  αυτό το δρόμο; 

1ος λόγος 

Η διεθνής  κλιματική κρίση η οποία θα είναι στο επίκεντρο της ηγεσίας  της υφηλίου σε λίγες εβδομάδες.
Και εκεί θα περάσουμε αποφάσεις που θα αφορούν όλους.
Και πολύ απλά – προς τα εκεί θα προσανατολισθεί  η διεθνής οικονομία αργά ή  γρήγορα.
Αλλά  όσοι έχουν μπει στην πρωτοπορία – αυτοί  θα είναι και οι κερδισμένοι. 

2ος λόγος 

Η διεθνής  οικονομική κρίση η οποία δεν  πρόκειται να τελειώσει γρήγορα.
Οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε μικρή ανάκαμψη.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά σκανδαλωδώς  δεν το κάνουν, ενώ έχουν μάλιστα  την κύρια ευθύνη.
Παρά τη συγκράτηση της κρίσης οι ίδιες οι τράπεζες δεν παίρνουν ρίσκο,
δεν επενδύουν εύκολα, δεν υπάρχει πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επενδύσουν με ασφάλεια τεράστια ποσά  χρημάτων που υπάρχουν στις παγκόσμιες χρηματαγορές και οικονομίες.

Και σήμερα – αυτό χτυπά την πραγματική οικονομία, χτυπά το βιοτικό επίπεδο του μικρομεσαίου, του εργαζόμενου, του νέου , του άνεργου. 

3ος λόγος 

Η Ελλάδα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σήμερα  δεν είναι ανταγωνιστική. Πρέπει  να αλλάξει μοντέλο.
Από τον  τουρισμό μέχρι την αγροτική παραγωγή. Από τον πολιτισμό μέχρι κάθε είδους σύγχρονες υπηρεσίες.
Μπορούμε  να γίνουμε χώρα μεγάλων εγχώριων, ευρωπαϊκών και ξένων επενδύσεων, πρωτοπόρα σε αυτούς τους τομείς.
Για αυτό είχα και στενή συνεργασία και με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Zapatero  προχθές.

Η πράσινη  ανάπτυξη δεν είναι μόδα, όπως κάποιοι ισχυρίζονταν όταν αρχίσαμε να αναφερόμαστε σε αυτήν.
Η πράσινη  ανάπτυξη είναι όρος επιβίωσης, είναι  επιταγή αλλά και χρυσή ευκαιρία για μια χώρα με τα δικά μας χαρακτηριστικά.

Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα μας επιτρέπουν να είμαστε πρωτοπόροι στην πράσινη ανάπτυξη και να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο του παραγωγικού προτύπου της χώρας. 

Διότι εάν δεν αναπροσανατολιστεί η  οικονομία και δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας, εάν  δεν δημιουργηθεί νέος πλούτος και  μεγαλύτερο εθνικό εισόδημα, όχι μόνο τα παιδιά μας δεν θα βρίσκουν δουλειά, αλλά θα τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το πώς θα μοιράζουμε μια όλο και μικρότερη πίτα. 

Η πράσινη  ανάπτυξη είναι ζήτημα οικονομίας και  ανάπτυξης της χώρας: θα  κινητοποιήσει  κεφάλαια και ανθρώπινους πόρους.

Είναι όμως και ζήτημα κοινωνικής και οικονομικής  δικαιοσύνης: Γιατί θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο αναδιανομής εισοδήματος των τελευταίων δεκαετιών, σε όφελος των πολλών. Η δρομολόγηση  των πολιτικών μας για την  πράσινη ανάπτυξη είναι άμεση. 

Εντός των επομένων ημερών θα παρουσιάσουμε  συγκεκριμένο σχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων που αξιοποιούν τις  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μια  από τις πιο αποδοτικές πηγές  παραγωγής νέου πράσινου πλούτου  στη χώρα μας.

Όμως  όλα αυτά προϋποθέτουν ότι την κρίση που περνάμε την κάνουμε ευκαιρία. Και να κατανοήσουμε το ελληνικό πρόβλημα χωρίς  να προσπαθούμε να το κρύψουμε πίσω από τη διεθνή κρίση. Κυρίες  και κύριοι,
Πέρυσι, από αυτό ακριβώς το βήμα -ως αρχηγός  της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε- μίλησα για την Ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που έχει η πατρίδα μας.

Η διεθνής  οικονομική κρίση είχε ήδη εκδηλωθεί  και όλοι μας προσπαθούσαμε, από  τη θέση του ο καθένας, να αναλύσουμε τη δραματική αυτή κατάσταση και  να προτείνουμε λύσεις για τη χώρα μας. Αυτό  που ήταν ήδη σαφές -και σήμερα πια όλοι μας αναγνωρίζουμε- είναι  πως η κρίση της Ελλάδας  ήταν σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένη από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Γι’ αυτό η δειλή πορεία εξόδου της διεθνούς οικονομίας από την μεγαλύτερη κρίση  των τελευταίων δεκαετιών δε συνεπάγεται αυτόματα και τη θεραπεία των προβλημάτων της χώρας μας.

Μακάρι  τα πράγματα να ήταν τόσο απλά. Θα περιμέναμε την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας για την αυτόματη επίλυση και  των δικών μας προβλημάτων.

Η ρητορεία της προηγούμενης περιόδου που επιχείρησε να κουκουλώσει τα προβλήματα πίσω από το μανδύα της διεθνούς οικονομικής κρίσης αποτέλεσε μια από τις πιο ανεύθυνες πολιτικές στάσεις που γνώρισε η χώρα μας.

Όλοι  πια αναγνωρίζουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι αυτοτελή και ότι η χώρα μας μπήκε στη δίνη της διεθνούς κρίσης αδύναμη, εντελώς απροστάτευτη και απροετοίμαστη.

Η κρίση  του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού  συστήματος ανέδειξε και μεγέθυνε με τρόπο συνεχώς οξύτερο μία σειρά από προβλήματα και παθογένειες που βιώναμε από πριν.

Παθογένειες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση –είτε  εμφανιζόταν η διεθνής κρίση, είτε όχι- θα έρχονταν κάποια στιγμή να μας θέσουν όλους προ των ευθυνών μας.Πολιτικούς, επιχειρηματίες, συνδικαλιστικούς φορείς, πολίτες. Όλους μας.
Έχει  πράγματι σημάνει η ώρα της  ύψιστης ευθύνης για όλους  μας.

Η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς  ειλικρινή αναγνώριση των προβλημάτων. Χωρίς ειλικρινή αναγνώριση των εσφαλμένων επιλογών. Η οικονομία  μας -η χώρα μας συνολικά- βρίσκεται  σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας.

Το δημοσιονομικό  έλλειμμα είναι για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια τόσο απειλητικό. Το μέγεθός  του – 12,7% του ΑΕΠ – είναι υπερδιπλάσιο αυτού που ισχυριζόταν η απερχόμενη κυβέρνηση και δημιουργεί από μόνο ένα τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας μας αλλά και στη διεθνή αξιοπιστία μας.

Η χώρα μας διέγραψε τα προηγούμενα χρόνια μια συνολική τροχιά υποχώρησης και  οπισθοδρόμησης σε όλα τα κρίσιμα  ζητήματα: από τη θέση της χώρας  μας στο Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον έως την οικονομία, από τη λειτουργία του κράτους έως την κατάσταση του περιβάλλοντος, από το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία έως τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Η πορεία αυτή κάθε άλλο παρά προδιαγεγραμμένη ήταν. Με πρωτοφανή ταχύτητα, χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια πολύτιμο κεφάλαιο δυναμισμού και αξιοπιστίας.

Τα σημερινά αδιέξοδα αποτελούν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων  πολιτικών επιλογών, συγκεκριμένων  πράξεων και παραλείψεων που  έθεσαν άλλες πολιτικές προτεραιότητες από αυτές της εξυπηρέτησης του συλλογικού συμφέροντος της χώρας και των πολιτών.

Έτσι  οδηγήθηκε η χώρα αναπόφευκτα  στις εκλογές του Οκτώβρη. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να βιώνουμε μια πρωτόγνωρη και πολλαπλή κρίση. 

Μια κρίση  της οικονομίας, του πολιτικού  συστήματος, του κοινωνικού κράτους, των θεσμών της χώρας.
Μια κρίση  της οικονομίας, του πολιτικού  συστήματος, του κοινωνικού κράτους, των θεσμών της χώρας.
Μια κρίση  που θίγει τη διεθνή μας αξιοπιστία, την ικανότητά μας να αντιδράσουμε συλλογικά και να προστατέψουμε με τον τρόπο που θέλουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας και των πολιτών.

Ένα έλλειμμα αξιοπιστίας που χτίστηκε από  την αδιαφάνεια στη διαχείριση των  δημοσίων οικονομικών, από την προχειρότητα στην εκπόνηση των πολιτικών, από  την εγκατάλειψη της προσπάθειας για θεσμική θωράκιση της οικονομική διαχείρισης στο κράτος, από την ίδια την κομματική εκμετάλλευση του κράτους.

Το όνομα  της χώρας, το κύρος και η αξιοπιστία μας καταρρακώθηκε από μεθοδεύσεις  και πρακτικές που γύρισαν  τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Με έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό που έχει ξεκινήσει από το 2007, που μας έχει βάλει σε επιτήρηση για δεύτερη φορά και που μας οδηγεί σε αυστηρότερη επιτήρηση από την ΕΕ σήμερα.

Ένας  δημοσιονομικός εκτροχιασμός που μας  βάζει στη μαύρη λίστα των  ξένων οίκων και που μας οδηγεί σε τιμωρία από τις αγορές που ζητούν υψηλότερα επιτόκια για να δανείζουν τη χώρα μας. Αυτός ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ούτε μπορεί ούτε πρέπει να κρυφτεί. 

Πρέπει  όμως να σταματήσει. Και πρέπει να σταματήσει για το καλό όλων μας. Όχι μόνο για να πάψουμε να είμαστε σε επιτήρηση από την ΕΕ, όχι μόνο για να μας αγαπήσουν ξανά οι αγορές, αλλά κυρίως για να πάψει να υποθηκεύεται το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου από τα ελλείμματα και τα χρέη.

Για να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία, για την απασχόληση, για την εκπαίδευση, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος, για την πράσινη ανάπτυξη.

Η χώρα μας πορεύτηκε τα προηγούμενα  χρόνια σε μια επικίνδυνη τροχιά που  διόγκωσε όλα τα μικρά και μεγάλα προϋπάρχοντα προβλήματα  

• χωρίς κανένα παραγωγικό σχεδιασμό και προσανατολισμό, με αποτέλεσμα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να καταβαραθρώνεται, 

• με ένα Κράτος όλο και πιο δύσκαμπτο και διεφθαρμένο, που δεν παρέχει καμία σοβαρή προστασία στους πολίτες που το συντηρούν, που πνίγει κάθε υγιή δύναμη δημιουργικότητας και παραγωγής πλούτου 

• με μια οικονομία που καταναλώνει πολύ περισσότερο απ’ όσο παράγει, 

• με τους Έλληνες πολίτες να βλέπουν την καθημερινή τους ζωή να υποβαθμίζεται, τις δυνατότητές τους για προσωπική και οικογενειακή ευημερία να ψαλιδίζονται, 

• και με τους διεθνείς μας εταίρους να αμφισβητούν όλο και περισσότερο την αξιοπιστία μας.
 
Μιλώ για τα ελληνικά προβλήματα, όχι για να αποφύγω ευθύνες αλλά γιατί έχω τη βούληση να τα δω κατάματα. Και να συγκρουστώ με αυτά. Να τα λύσω. Αλλά  δεν θα το κάνω  – ούτε μπορώ μόνος. Για αυτό ζητώ όχι ανοχή αλλά συμμετοχή.
Συμμετοχή όλων!

Όποιος  πιστεύει ότι μόλις βελτιωθεί  η οικονομική συγκυρία όλα θα είναι  καλά απλώς αναζητά ένα άλλοθι για να μην κάνει τίποτα.

Η οικονομία  της Ελλάδας βρίσκεται στην «εντατική».Είναι η στιγμή για μεγάλες αποφάσεις  και για μεγάλες τομές:

Στην  οικονομία.
Στην  παραγωγή.

Στις  επενδύσεις.

Στο δημόσιο  τομέα.

Στο κοινωνικό  κράτος.

Γι’ αυτό και οι πολίτες αποφάσισαν τη ριζική αλλαγή πορείας της χώρας. Εμπιστεύτηκαν μαζικά την πολιτική πρόταση που πρόβαλλε ακριβώς αυτήν την προοπτική. Μας εμπιστεύτηκαν  για μια ριζική αλλαγή πορείας. Δεν αναλάβαμε  τη διακυβέρνηση απλώς για να διαχειριστούμε την εξουσία. 

Δεν θέλουμε  να είμαστε άλλη μια κυβέρνηση  της μεταπολίτευσης. Θέλουμε να είμαστε η αφετηρία μιας ασυνέχειας.
Μιας  ασυνέχειας και μιας ρήξης με το κακό παρελθόν.

Με τις  στρεβλώσεις, τις αγκυλώσεις, τα κακώς  κείμενα και τις λάθος νοοτροπίες που συσσωρεύτηκαν στα 35 χρόνια της  μεταπολίτευσης και που καθηλώνουν τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες. Που μας  περιορίζουν τις δυνατότητες  και τους ορίζοντες.

Λάβαμε  την εντολή να προχωρήσουμε στις βαθιές αλλαγές και ανατροπές που  χρειάζονται για να κτίσουμε μια  χώρα ευνομίας, ασφάλειας, δημιουργίας, συνοχής και ευημερίας.

Στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, παρουσίασα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες το σχέδιό μας.
Σχέδιο  που είχε δύο μεγάλες ενότητες.

Η πρώτη, αφορούσε και αφορά τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής μας.Τα πρώτα  μέτρα που δεσμεύτηκα ότι θα λάβουμε, ώστε να αρχίσει να ανασαίνει η ασθμαίνουσα οικονομία μας και να παρέχουμε την προστασία που χρειάζονται οι πιο αδύναμες αυτή τη στιγμή ομάδες.

Οι νέοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές. 

Η δεύτερη, αφορούσε και αφορά νέο μοντέλο ανάπτυξης αν όχι το συνολικό μας σχεδιασμό για τη χώρα την επόμενη τετραετία, ώστε όχι απλώς να αντιμετωπίσει πρόσκαιρα την κρίση, αλλά να σταθεί γερά στα πόδια της και να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον. 

Το σχέδιό μας για μια Ελλάδα που επενδύει στον πλούτο που διαθέτει.Στο ανθρώπινο  δυναμικό και στο φυσικό της περιβάλλον. 

Για μια  Ελλάδα που διασφαλίζει ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και την  κοινωνική δικαιοσύνη. 
Την προοπτική  και την ευημερία, που όμως δεν περιορίζεται στο διαχωρισμό των οικονομικών μεγεθών από την κοινωνία, αλλά αφορά και ακουμπά όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. 

Για μια  Ελλάδα που τα αυτονόητα γίνονται πραγματικότητα. Τα δικαιώματα προστατεύονται. Το Κράτος λειτουργεί υπέρ του πολίτη και όχι απέναντι στον πολίτη.

Ήδη, μόλις 57 ημέρες μετά τις εκλογές, μόλις 6 εβδομάδες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και τη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ήδη έχουμε δώσει σαφές δείγμα και της αποφασιστικότητας και της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε. 

Ακόμα περισσότερο, έχουμε δώσει σαφές  δείγμα ότι αλλάζουμε τη νοοτροπία  και τον τρόπο διακυβέρνησης.
Οι αλλαγές  στις οποίες θα προχωρήσουμε είναι  πολλές και δύσκολες.

Κάποιες θα πάρουν χρόνο.Όμως  είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε, με μοναδική δέσμευσή μας την υπόσχεση που δώσαμε σε όλους του Έλληνες πολίτες και το  πρόγραμμα που παρουσιάσαμε όλο το διάστημα που προηγήθηκε των εκλογών.  

Γι’ αυτό και από τη μέρα που αυτή η Κυβέρνηση ορκίστηκε δουλεύουμε ακατάπαυστα και ακούραστα αλλά και με στρατηγική για την πλήρη και την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη τήρηση των δεσμεύσεών μας.

Οι ρυθμοί αυτοί, με τους οποίους ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε, αποτελούν μονόδρομο. Δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε την πολυτέλεια να επαναπαυτούμε ούτε για μία ημέρα. 

 Είναι  η αξιοπιστία μας, την οποία  πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε  μέρα που περνά με συγκεκριμένες  πράξεις, για να έχουμε τους  πολίτες συνεχώς δίπλα μας  – να ξέρουν ότι η κυβέρνηση  εργάζεται γι αυτούς.

Είναι όμως και οι ίδιες οι ανάγκες της χώρας, που μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε σ’ αυτούς τους ρυθμούς γιατί αυτοί είναι οι ρυθμοί που απαιτούνται σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε.

Καταθέσαμε  τον πρώτο μας προϋπολογισμό ως κυβέρνηση. Τον προϋπολογισμό  που σηματοδοτεί μόνο την αρχή της νέας πορείας για την οικονομία.Κεντρική  μας επιλογή είναι υπηρετήσουμε τρεις στόχους:

• την αναθέρμανση της οικονομίας, 

• το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών με το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, 

• τη στήριξη των αδυνάμων και της μεσαίας τάξης και τη δίκαιη αναδιανομή στα εισοδήματα. 

Από το 2010 ξεκινάμε την μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος  από το δυσθεώρητο 12,7% του ΑΕΠ  ή 30 δις ευρώ που βρίσκεται σήμερα.

Όμως  μαζί με αυτό το στόχο εκπληρώνουμε και τις πρώτες μας δεσμεύσεις για την ανάταξη της οικονομίας με μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, για την τόνωση της αγοράς, για την ενίσχυση της απασχόλησης.Εξασφαλίζουμε πόρους πρώτα από όλα από τη μείωση της σπατάλης. 

Από όλα  τα υπουργεία, από το σύνολο της κυβέρνησης καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για  να ελεγχθούν οι δαπάνες, για να εξαλειφθούν οι πρακτικές σπατάλης που διαχέονται παντού στο δημόσιο τομέα.

Αναδιανέμουμε τις δαπάνες σε τομείς που αποτελούν  προτεραιότητα για την πρόοδο της χώρας, για την ενίσχυση της  ανταγωνιστικότητας αλλά και της  συνοχής.

Αναφέρομαι  επιγραμματικά μονάχα σε μερικά παραδείγματα από τα όσα μέχρι σήμερα πεπραγμένα μας, παρά τις πολλές δυσκολίες που είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε:

Δεσμευτήκαμε  να ενισχύσουμε τα εκατομμύρια των  πιο ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας και το κάναμε πράξη. 

Προχωρήσαμε στη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μία σαφής  απόφαση αναδιανομής, αφού τα χρήματα  που απαιτούνται θα εξοικονομηθούν από την εισφορά των επιχειρήσεων με τα μεγαλύτερα κέρδη στη χώρα, για να πάνε σ’ εκείνους που έχουν  άμεση ανάγκη στήριξης.
Δεσμευτήκαμε  να μείνουμε πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες, ανεξάρτητα από την  κατάσταση της οικονομίας που  θα παραλαμβάναμε.  

Και αυτό κάναμε. 

Καταθέσαμε  σε χρόνο ρεκόρ και παρά τις  απίστευτες δυσκολίες, ένα προϋπολογισμό  αναδιανομής, ανάπτυξης και νοικοκυρέματος που υλοποιεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις:

• 1 δισ. ευρώ επιπλέον για την Παιδεία το 2010, όπως υποσχεθήκαμε. 

• Αύξηση επιστροφής ΦΠΑ αγροτών (150 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε. 

• Αύξηση των δαπανών για την υγεία και 3000 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (70 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε. 

• Αύξηση επιδόματος ανεργίας για να φτάσει σταδιακά το 70% του βασικού μισθού (100 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε. 

• Αύξηση αγροτικών συντάξεων (350 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε. 

• Αύξηση δημοσίων επενδύσεων πάνω από το 4% του ΑΕΠ (800 εκ. ευρώ), όπως υποσχεθήκαμε. 

• Πρόβλεψη για χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους στον ιδιωτικό τομέα, όπως υποσχεθήκαμε.
 
Παράλληλα και μέχρι την απόδοση των νέων αυτών πολιτικών, λαμβάνουμε άμεσα μέτρα για την άμεση αναθέρμανση της οικονομίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την έξοδο από την κρίση:  

• με σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών  επιχειρήσεων και αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Δίνουμε ρευστότητα στην αγορά, στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. 

• με σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών . Ανακουφίζοντας τους καταναλωτές που πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν. 

• Με μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων. 

• Με πολιτικές ενεργοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων που διαθέτουμε με προτεραιότητα στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, δηλαδή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013. 

• Με προώθηση της περιφερειακής διάστασης του ΕΣΠΑ, ώστε να τονωθεί η Ελληνική περιφέρεια. 

• Με τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, που θα λειτουργεί με σύγχρονους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και σε στενή συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων, π.χ. πράσινων ομολόγων, και να προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση παραγωγικών αναδιαρθρώσεων. 

• Με αναβάθμιση των υπηρεσιών και φορέων που ασχολούνται με το εξωτερικό εμπόριο και την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, ώστε να εισρεύσουν παραγωγικά κεφάλαια στον τόπο, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας σε νέους κλάδους.
 
Δεν θέλουμε  να αργήσουμε στα αποτελέσματα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο χάσιμο χρόνου. Μέσα  σε 50 ημέρες έχουμε ανοίξει σχεδόν όλα  τα μέτωπα στην οικονομία και στις επόμενες εβδομάδες και μήνες  θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Για αυτό όταν ακούω ότι ακολουθούμε πρόγραμμα «λιτότητας» καταλαβαίνω ότι ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν – όχι μόνο το πρόβλημα αλλά και τη λύση μας.

Κάποιοι επιμένουν να μην εξάγουν κανένα συμπέρασμα από τη μεγαλύτερη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Με τα πρώτα δειλά σημάδια της ανάκαμψης, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν ξανά στο δρόμο της υποταγής της  κοινωνίας και των πολιτών  στα συμφέροντα των αγορών.

Αυτοί που επί τόσα χρόνια ανέχθηκαν  και συγκάλυψαν τις αλχημείες, την  αδράνεια, τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης που τόσο ζημίωσαν τους Έλληνες πολίτες, ζητούν τώρα από αυτούς να πληρώσουν το κόστος της δικής τους συνενοχής.

Αυτό  δεν μπορεί να γίνει. Δεν θα υιοθετήσουμε κοντόθωρες λογικές που εκπορεύονται από αυτούς που βύθισαν την  παγκόσμια οικονομία σε κρίση χωρίς να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος, διότι το μετακύλησαν σε εκατομμύρια πολίτες και φορολογούμενους που ουδεμία ευθύνη φέρουν.

Δεν θα υιοθετήσουμε συνταγές που το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαν είναι  να βυθίσουν την οικονομία μας  σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και κρίση, να διευρύνουν τις ανισότητες και τα κοινωνικά προβλήματα.
Τα βαθιά  προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν λύνονται ούτε σε 50, ούτε σε 100 μέρες  με κινήσεις εντυπωσιασμού και πυροτεχνήματα.

Θα τα λύσουμε μεσοπρόθεσμα, με δουλειά, συλλογική προσπάθεια,   μακρόπνοο, σοβαρό αλλά και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο. Ένα σχέδιο που επιμερίζει δίκαια την προσπάθεια και από την οποία θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.  

1. Με την  τόνωση της οικονομίας και προστασία των αδύναμων ως μέτρα ανάπτυξης 

2. Με το νοικοκύρεμα κράτους 

3. Με άλλο μοντέλο ανάπτυξης
 
Για το λόγο αυτό κεντρικό πρόβλημα για τη χώρα μας  , για να πετύχουμε τη στροφή στο οικονομικό μοντέλο είναι  μια άλλη λειτουργία του κράτους, της διοίκησης, της διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνηση αξιών , αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Με οδηγό  τις βασικές αρχές μας: δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια, σεβασμό στο  περιβάλλον, σεβασμό στον πολίτη, προτεραιότητα  στον άνθρωπο. Τέρμα η σπατάλη, διαφθορά, πελατειακή αντίληψη. Προχωράμε με διαφάνεια. 
Συντάξαμε ένα προϋπολογισμό που επιλέξαμε να μη βασίζεται σε ψέματα και κουτοπονηριές.

Επιλογή μας μόνη είναι να λέμε την αλήθεια  πρώτα από όλα στους πολίτες. Θέλουμε οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, καθένας που πληρώνει τους φόρους και τις εισφορές του να γνωρίζει  από πού έρχεται, πού και γιατί ξοδεύεται κάθε ευρώ που εισφέρει  στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Θέλουμε να μπορούν και οι πολίτες και  οι διεθνείς εταίροι και οι αγορές να εμπιστευτούν ξανά τα στοιχεία που  δίνει η χώρα.

Να μας  εμπιστευθούν και να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μια νέα προσπάθεια, βασισμένη σε σχέσεις ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.Θέλουμε όμως να μπει και ένα τέλος στο  δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Όχι μόνο για να πάψουμε να είμαστε σε επιτήρηση  από την ΕΕ, όχι μόνο για να μας αγαπήσουν ξανά οι αγορές, αλλά κυρίως για να πάψει να υποθηκεύεται το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου από τα ελλείμματα και τα χρέη.

Για να απελευθερωθούν πόροι για την  οικονομία, για την απασχόληση, για  την εκπαίδευση, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος, για την πράσινη ανάπτυξη.

Ξεκινάμε  μια μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη  των εσόδων αλλά μέσα από ένα νέο  και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο, που  θα αποτελεί βάση για τη δίκαιη συνεισφορά των πολιτών ανάλογα με τις  δυνατότητές τους και βάση για  τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.

Δημιουργούμε  μηχανισμούς για την πραγματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που  υπολογίζεται σε δυσθεώρητα ύψη, που  εκθέτει τη χώρα και είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή αδικίας στο  φορολογικό μας σύστημα.
Δεσμευτήκαμε  να δώσουμε εμείς, η ίδια η κυβέρνηση, το παράδειγμα της αλλαγής νοοτροπίας στον τρόπο διακυβέρνησης και στο κράτος.

Και από  τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής  μας ξεκινήσαμε την πρωτοφανή  για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για κάθε νομοθετική μας πρωτοβουλία.
Δίνουμε την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες  να εκφράσουν την γνώμη τους και  οι γνώμες τους λαμβάνονται υπόψη  στην τελική μας νομοθετική πρόταση.

Κάναμε  πράξη –το νομοσχέδιό είναι ήδη  έτοιμο να εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση- την προγραμματική μας δέσμευση για διαφάνεια παντού, με την ανάρτηση όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο.
Κάθε  υπογραφή που σημαίνει έξοδο για  τον Έλληνα φορολογούμενο θα είναι  ορατή στη δημόσια κριτική, στον έλεγχο των πολιτών. 

Δεσμευτήκαμε  για πραγματική αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις. Να σταματήσουμε την εξαγορά συνειδήσεων για μία θέση στο δημόσιο.  Και βάλαμε τέλος στις πελατειακές συναλλαγές και στην ομηρία των νέων, καταργώντας  τα stage στο δημόσιο και ισχυροποιώντας το ΑΣΕΠ.  

Δεσμευτήκαμε να νοικοκυρέψουμε το Κράτος και να περιορίσουμε την κρατική σπατάλη.
Και κάναμε την αρχή, με πρώτη την απόφαση  για την κατάργηση όλων των  Επιτροπών που ίδρυσε η προηγούμενη  κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά με παχυλές αμοιβές.

Με το δραστικό περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων και την αντικατάστασή τους με μικρά αντιρρυπαντικά.
Δεσμευτήκαμε  να ανορθώσουμε την διαλυμένη  αξιοπιστία της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και  ήδη προχωρήσαμε στην μετατροπή  της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.  

Προχωρήσαμε σε μια διαδικασία για την επιλογή  των στελεχών στις θέσεις ευθύνης  που δύσκολα θα αγνοηθεί στο μέλλον από τις επόμενες Κυβερνήσεις  της χώρας.

Επιλέγοντας όχι βάσει κομματικών κριτηρίων, αλλά με κριτήρια αξιοσύνης και διάθεσης για προσφορά. Εντάσσοντας στη διοίκηση αξιόλογους συμπολίτες μας, που υπό τις προηγούμενες συνθήκες δε θα είχαν καμία πιθανότητα πρόσβασης στο Κράτος και στη  δημόσια διοίκηση. 

Ναι, κάνουμε  αυτό ακριβώς. Σε πείσμα όσων θέλουν να μείνουμε εκεί που ήμασταν, φεύγουμε μπροστά.
Σε πείσμα όσων δε μπορούν την αλλαγή, ακόμη  και όσων καθοδηγούνται από τη δύναμη της συνήθειας, ανοίγουμε  νέους δρόμους και αλλάζουμε  τη χώρα και τον τρόπο που πορεύεται  στο μέλλον. 

Και βέβαια, η Ελλάδα ξεκίνησε και πάλι να είναι παρούσα στο εξωτερικό, να αρθρώνει λόγο, να συμμετέχει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να παίρνει πάλι το νήμα από εκεί που το άφησε το 2004.
Όλες  μας οι επιλογές μέχρι σήμερα αποδεικνύουν την προσήλωση μας στις αρχές  και στις δεσμεύσεις μας.
Και μέχρι  τις αρχές του επόμενου έτους  θα έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση  όλων μας των δεσμεύσεων για τις  πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής  μας.  

Κυρίες  και κύριοι,

Η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει ένα  καλύτερο μέλλον και θα το κάνει  άμεσα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες, όλοι όσοι δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό για την επιβίωσή τους και για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής, την εξασφάλιση της προοπτικής για τα παιδιά μας, δικαιούνται να έχουν μία Κυβέρνηση και ένα Κράτος που θα τους στηρίζει και θα εργάζεται εξίσου σκληρά γι’ αυτούς.

Και αυτή η Κυβέρνηση κάνει ακριβώς  αυτό. Δουλεύει  σκληρά για όλους εκείνους που  τα τελευταία χρόνια νιώθουν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Εκεί  που η χώρα μας έχει πλεονεκτήματα, θα φροντίσουμε να τα αναδείξουμε, να τα εκμεταλλευτούμε και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και νέο πλούτο που θα μοιράζεται δίκαια σε όλους.

Εκεί  που σήμερα υπάρχουν αδικίες, θα παρέμβουμε για να τις αποκαταστήσουμε. Εκεί  που υπάρχει σπατάλη και διαφθορά, θα βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο και θα είμαστε πολύ αυστηροί με όποιον υπονομεύσει αυτή την εθνική προσπάθεια.   

Κυρίες  και κύριοι, 

Στις  μεγάλες τομές δεν προχωράμε μόνοι. Το πρόγραμμά  μας αποτελεί συμβόλαιο με τους πολίτες.
Δεσμευτήκαμε  όχι μόνο για την αλλαγή των  πολιτικών αλλά και για την  αλλαγή του προτύπου διακυβέρνησης  της χώρας.

Μόνο  μια ανοικτή κοινωνία με την ευρύτατη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να αντιμετωπίσει το εύρος και το μέγεθος των προβλημάτων και προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Όπως  ανοίξαμε διάλογο με τους πολίτες  και τους κοινωνικούς εταίρους για  κάθε μας απόφαση και νομοσχέδιο, θα ξεκινήσουμε άμεσα ένα δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου για τις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, πέραν αυτών που υλοποιούμε στο πρόγραμμα των 100 ημερών. 

Μέσα  στις επόμενες εβδομάδες, θα καλέσω προσωπικά  τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς  εταίρους, αλλά και τους πολίτες  και την κοινωνία σε έναν ευρύ διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Στόχος  μας είναι δεν είναι ο διάλογος για το διάλογο αλλά να χτίσουμε συμμαχίες και συναινέσεις για  τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Να συμφωνήσουμε καταρχήν στα προβλήματα και στις παθογένειες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Να αναγνωρίσουμε  τη ρίζα του κάθε προβλήματος, χωρίς  περιστροφές, με ειλικρίνεια και  θάρρος.
Να δώσουμε  ουσιαστικές και διαχρονικές  λύσεις, όχι να κάνουμε μερεμέτια.

Να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία των πιο υγιών, παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας.
Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που  του αναλογούν, με πρώτο και καλύτερο το ίδιο το Κράτος, την ίδια την Κυβέρνηση. 

Πάνω  απ’ όλα όμως, να είναι όλοι ενημερωμένοι για όλα τα στοιχεία, να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα, όλη την πορεία που έχουμε μπροστά μας. 

Γιατί για να πετύχουμε τις μεγάλες  τομές που απαιτεί η χώρα χρειαζόμαστε συμμάχους όλους του πολίτες.
Μόνο  μαζί μπορούμε να πετύχουμε. 

Και για  να προχωρήσουμε όλοι μαζί, για να μας  εμπιστευθούν οι πολίτες και να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια πρέπει να γνωρίζουν.

Πρέπει  να γνωρίζουν πού πάμε, πώς πάμε και τι είμαστε διατεθειμένοι  να κάνουμε. Να γνωρίζουν  το εύρος της σύγκρουσης που θα ακολουθήσει με κάθε μικρό ή μεγάλο συμφέρον, με κάθε κατεστημένο και με κάθε αντίληψη που μας κρατάει πίσω. 

Και η  Κυβέρνηση, από τη μεριά της, πρέπει να ακούσει τους προβληματισμούς  τους, τις απόψεις τους και την  εμπειρία τους. 

Αυτή  η ειλικρινής και άμεση σχέση  με την κοινωνία είναι η μοναδική εγγύηση για να πάμε μαζί. Να πάμε όλοι μαζί σε δίκαιες λύσεις και  στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα:

• Αλλαγές στο κράτος 

• Στη φορολογία και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών 

• Στο αναπτυξιακό πρότυπο 

• Στη καταπολέμηση της διαφθοράς 

• Στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος 

• Στη νέα αρχιτεκτονική στην Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση 

• Στο ασφαλιστικό 

• Στην παιδεία 

• Στην υγεία.
 
Μέσα  από αυτό το διάλογο, ο οποίος θα έχει ως βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο  που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις  ευθύνες μας και αμοιβαίες δεσμεύσεις. Πρώτη εμείς, η κυβέρνησή μου.
Και οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε  θα εκτελεστούν και θα εκτελεστούν  άμεσα. 

Ίσως  υπάρξουν κάποιοι που θα αποφασίσουν  να μείνουν πίσω. Να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή τις  επόμενες εβδομάδες και να την υπονομεύσουν.

Θα τους αφήσουμε πίσω. Μόνος τους και εκτεθειμένους στα μάτια  των πολιτών. Είμαι όμως βέβαιος ότι η συντριπτική  πλειοψηφία των συμπολιτών μας, των  κοινωνικών εταίρων, των δημιουργικών δυνάμεων αυτής της χώρας αδημονεί να φύγουμε μπροστά.

Είμαι επίσης βέβαιος ότι αυτή η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού θα συμμετάσχει στη κοινή προσπάθεια, γιατί έχει συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών μας και την ανάγκη για ένα καλύτερο μέλλον, πιο δίκαιο και πιο ελπιδοφόρο,.

Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο απαρέγκλιτα θα βαδίσουμε.Γιατί δεν θα γίνουμε όμηροι κανενός  συμφέροντος, κανενός προβλήματος. Κληθήκαμε να αλλάξουμε ριζικά το ρου των  πραγμάτων για να κτίσουμε μια  κοινωνία αξιών, ευνομίας, ασφάλειας  και ευημερίας.

Και θα τιμήσουμε στο ακέραιο την δέσμευσή μας.