Προς πώληση η Commercial Value

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά την απόφαση της κυπριακής Aspis Advantage Capital Holdings Plc (πρώην Aspis Public Company Ltd), να πουλήσει τις δύο θυγατρικές της στην Ελλάδα ( Commercial Value και Πρώτη Ασφαλιστική).

Η σχετική απόφαση ελήφθη από τον κυπριακό όμιλο «εκτιμώντας τις προοπτικές της αγοράς» και ανακοινώθηκε με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου που καταγράφουν ζημιές για τον όμιλο ύψους 26,8 εκατ. ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι άλλωστε το θέμα της αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου στην Commercial Value και της αποχώρησης του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Δημήτρη Βιδάλη, μετά την ανάκληση της άδειας της σουηδικής Aspis Liv.
Αναλυτικά όπως αναφέρει η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της από τις 7 Μάιου 2009 όταν και ολοκληρώθηκε η εξαγορά ποσοστού 92,71% της Πρώτη Ασφαλιστική, τα αποτελέσματα της ενοποιούνται στο Συγκρότημα, συμβάλλοντας έτσι στα συνολικά εισοδήματα. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 93,03% έπειτα από κεφαλαιοποίηση ομολογιακού δανείου της εταιρίας, το οποίο έχει εξοφλήσει η Aspis Holdings Plc.

Η εξαρτημένη εταιρία Commercial Value της οποίας τα αποτελέσματα δεν έχουν ενοποιηθεί ακόμα για τον λόγο ότι μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2009 δεν είχαν μεταβιβαστεί το σύνολο των 27.382.894 μετοχών της προς την εταιρεία από τον κ. Παύλο Ψωμιάδη, λογίζεται σαν συνδεδεμένη εταιρία. 

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 όμως μεταβιβάστηκαν ακόμα 6.300.000 μετοχές και το ποσοστό της έφθασε το 50,09%. Λογίζεται σαν συνδεδεμένη εταιρεία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και από 1η Οκτωβρίου θα ενοποιείται πλήρως βάση του ποσοστού της.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης της Ελλάδας προέβη στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας δύο συγγενικών εταιριών στην Ελλάδα, της Ασπις Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπις Πρόνοια ΑΕΑΖ συμφερόντων του μέχρι την ημέρα αυτή Προέδρου της εταιρίας κ. Παύλου Ψωμιάδη. 

Οι δύο αυτές εταιρίες κατείχαν μαζί το 19,4% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Δεν υπήρχε καμία λειτουργική σχέση της εταιρίας με τις δύο αυτές εταιρίες, και για τον λόγο αυτό η ανάκληση αυτή δεν έχει καμία ουσιαστική επιρροή στην λειτουργία της εταιρίας. 

Μετά την ανάκληση αυτή, ο κ. Παύλος Ψωμιάδης και ο κ. Βασίλης Αδαμόπουλος υπέβαλαν την παραίτηση τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Aspis Holdings Plc, παραίτηση η οποία έχει γίνει αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση της την ίδια ημέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στις 5 Οκτωβρίου διόρισε τον κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ως Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Πρόεδρο και κατήργησε την θέση του Αντιπροέδρου.

Στις 3 Νοεμβρίου 2009 σε συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 8 Δεκεμβρίου 2009 με θέμα την μείωση του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά 30.016.123 μετοχές. Οι μετοχές που πρόκειται να ακυρωθούν είναι:

1. 8.075.000 μετοχές οι οποίες εκδόθηκαν προς όφελος της Aspis Capital και της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, για την εξαγορά της Aspis Liv Forsakrings (Σουηδίας), διότι δεν κατέστη δυνατή η μεταβίβαση της τελευταίας στην εταιρία.
2. 21.941.123 μετοχές, λόγω μη καταβολής του αντίστοιχου τιμήματος από τους κ.κ. Παύλο Ψωμιάδη, Μαρία Ψωμιάδη και Ασπίς Όμιλος εταιριών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού μελέτησε τη μέχρι σήμερα πορεία του Συγκροτήματος, ανέλυσε τις προοπτικές και τα δεδομένα όπως αυτά παρουσιάζονται σήμερα, πιστεύει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για ολόκληρο το 2009 θα είναι σημαντικά ζημιογόνα. 

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την πορεία των Χρηματιστηρίων και την αστάθεια που επικρατεί την περίοδο αυτή, ως επίσης και την έμμεση επίδραση επί των θυγατρικών μας από τα γεγονότα που έχουν εξελιχθεί στον όμιλο Ασπίς και την αρνητική δημοσιότητα που έχει δοθεί, οι ζημιές αναμένεται να αμβλυνθούν.

Λαμβάνοντας υπό όψιν τα γεγονότα ως έχουν εξελιχθεί κατά την περίοδο αυτή που σαν αποτέλεσμα είχαν την απεξάρτηση του Συγκροτήματος από τον Ασφαλιστικό όμιλο Ασπίς, και κατόπιν σοβαρής μελέτης αναφορικά με την στρατηγική ανάπτυξη του Συγκροτήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως εξουσιοδοτήσει την Διεύθυνση της Εταιρίας και τους Επαγγελματικούς της Συμβούλους να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για πώληση όλων των Ασφαλιστικών συμμετοχών της. 

Εν΄ όψιν της πιο πάνω απόφασης η Διεύθυνση της Εταιρίας θα προχωρήσει σε επισταμένη μελέτη προτάσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί από ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το προϊόν πώλησης αυτών των επενδύσεων θα επιτρέψει στην εταιρεία να επενδύσει σε άλλους τομείς της οικονομίας που θα είναι πιο αποδοτικοί για τους μετόχους της.

Οικονομικά αποτελέσματα

Οι ζημιές που αναλογούν στους μετόχους της εταιρίας ανήλθαν στα 26,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 29 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στη ζημιά περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 10,2 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά μεταφορά ζημιάς από το αποθεματικό επανεκτίμησης μετοχών διαθέσιμων προς πώληση λόγω πώλησης και το οποίο δεν επηρεάζει την καθαρή θέση του Συγκροτήματος.

Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος Aspis Holdings Plc για το εννεάμηνο παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε λειτουργικό επίπεδο. 

Όσο αφορά τον κύκλο εργασιών, σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης του 21% στα 37,5 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. ευρώ. 

Ο σημαντικότερος λόγος είναι η απόκτηση της ασφαλιστικής εταιρίας Πρώτη Ασφαλιστική.Τα συνολικά εισοδήματα του Συγκροτήματος ανήλθαν στα 37,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με 59,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας σημαντική μείωση η οποία οφείλεται στην δραστηριότητα του Συγκροτήματος στον τομέα των επενδύσεων, τομέας ο οποίος σημείωσε σημαντική μείωση την τρέχουσα περίοδο.

Κυριότεροι λόγοι ήταν οι αυξημένες αποζημιώσεις σε ασφαλιζομένους κυρίως στο εξωτερικό, όπως επίσης και η ενοποίηση της Πρώτη Ασφαλιστική. 

Τα τεχνικά αποθεματικά και οι πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με μείωση την περσινή περίοδο. 

Ο λόγος είναι ότι οι αξίες των ασφαλιστικών συμβολαίων τα οποία είναι συνδεδεμένα με επενδυτικές μονάδες, αυξήθηκαν την περίοδο αυτή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δημιουργώντας πρόσθετη υποχρέωση του Συγκροτήματος.