Ποιος φοβάται τον εσωτερικό έλεγχο;

Κάτι τρέχει με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και την άποψη των «κορυφαίων»  της αναφορικά με τον ρόλο και την ύπαρξη του «εσωτερικού ελέγχου», καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από ένα αδικαιολόγητο (;) χρονικό κενό, τώρα επανεξετάζεται η αναβίωση της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από μια «ιστορική» συγκυρία που κατέτεινε στον αφανισμό της επιτροπής εσωτερικού ελέγχου από τον χάρτη των υποθέσεων που ασχολείται η Ενωση, τώρα έκτακτοι λόγοι οδηγούν στην πιθανή επανασύστασή της. Είναι αξιομνημόνευτο πάντως, ότι όταν η διεθνής χρηματοοικονομική κοινότητα εδώ και χρόνια υποστηρίζει την αναγκαιότητα και τον κομβικό ρόλο των εσωτερικών ελεγκτών, όταν επιβάλλεται η παρουσία τους στις εισηγμένες εταιρείες, όταν έχει θεσπιστεί από τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα να έχουν άλλη κατεύθυνση.

Ο εσωτερικός έλεγχος θεωρήθηκε από τους ίδιους του ασφαλιστές περιττός στην θεσμική του παρουσία.  Ετσι, ενώ υπήρχε και λειτουργούσε στην Ένωση ειδική Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου, μετά έγινε υποεπιτροπή και μετά καταργήθηκε –εδώ και περίπου ένα χρόνο-.  Ωστόσο, η ΕΠΕΙΑ δε φαίνεται να αγνοεί το θέμα, καθώς από τις αρχές του 2009 έχει ειδοποιήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να της αποστείλουν τα ονόματα των εσωτερικών ελεγκτών τους. Αλλάζει ο ρους και ο εσωτερικός έλεγχος θα πάρει τη ρεβάνς σε όσους τον φοβούνται…