Ασφαλιστική μέριμνα για ελαττωματικότητα, μόλυνση και ανάκληση προϊόντων

Εσπερίδα οργάνωσε ο Ελληνο-Ολλανδικός Σύνδεσμος, με την υποστηρικτική σύμπραξη της Interamerican και της AON Hellas, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της Interamerican.
Ο προσκεκλημένος ομιλητής David Palmer, Executive Director-Crisis Management της AON Μ. Βρετανίας, ανέπτυξε το θέμα της ανάκλησης προϊόντων και της ασφαλιστικής κάλυψης για μόλυνση και ανάκληση προϊόντων σε εκπροσώπους επιχειρήσεων, ασφαλιστικούς πράκτορες, εκπροσώπους εταιρειών μελών του HeDA και σε στελέχη των χορηγών εταιρειών AON και Interamerican.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Μ. Μαρουλίδη, Προέδρου του HeDA και ακολούθησε εισαγωγή του Γ. Κώτσαλου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Interamerican, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη εξειδίκευσης της αγοράς και στους ασφαλιζόμενους κινδύνους για προϊόντα, προσθέτοντας ότι «οι Γενικές Ασφαλίσεις ξεκινούν από την αστική ευθύνη αυτοκινήτου, όμως δεν σταματούν εκεί αλλά στο άπειρο» και δίνοντας έμφαση στο ευρύτατο φάσμα των εκτός ζωής καλύψεων και στις νέες αγορές. 

«Έχουν υπάρξει και στη χώρα μας περιστατικά εταιρειών που αντιμετώπισαν κρίση εξ αιτίας προβληματικών προϊόντων και τούτο δηλώνει την αναγκαιότητα της ασφάλισης αναλόγων κινδύνων» παρατήρησε ο κ. Κώτσαλος. 

Ο David Palmer παρουσίασε τρόπους με τους οποίους ένα σωστά σχεδιασμένο ασφαλιστήριο ατυχηματικής ή κακόβουλης μόλυνσης προϊόντος ή/και ανάκλησης ελαττωματικού προϊόντος μπορεί να προσφέρει κάλυψη για τα έξοδα ανάκλησης, αντικατάστασης, αποκατάστασης του προϊόντος, καθώς και για την απώλεια κερδών που θα μπορούσε να προκύψει από τη συγκεκριμένη αιτία.
 
Όπως υπογράμμισε ο ομιλητής, η κάλυψη αυτή προστατεύει το εμπορικό όνομα κάθε εταιρείας παραγωγού προϊόντων, υπογραμμίζοντας τον επαγγελματισμό και ενισχύοντας την αξιοπιστία της έναντι των καταναλωτών. 

Το ζήτημα της σωστής ασφαλιστικής κάλυψης, τόνισε ο κ. Palmer, αφορά τόσο τις εταιρείες τροφίμων και ποτών, που συχνά αντιμετωπίζουν θέματα μόλυνσης, αλλοίωσης ή ελλειπούς αναγραφής πληροφοριών στην ετικέτα των προϊόντων τους, όσο και εταιρείες παραγωγής κάθε είδους προϊόντων που μπορεί να βρεθούν ελαττωματικά από κακή κατασκευή ή κακόβουλη ενέργεια, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλο ή επικίνδυνο.

Συμπερασματικά, η σχολαστική προσέγγιση της ασφαλιστικής κάλυψης έναντι κινδύνων για προϊόντα, αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για τις εταιρείες παραγωγής προϊόντων που θέλουν να προστατεύουν τη φήμη τους και να ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή.
Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον ομιλητή. Σημειώνεται ότι η Interamerican είναι μέλος του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου, καθώς η μητρική της εταιρεία Eureko είναι ολλανδικών συμφερόντων.