S&B: Στόχος οι στοχευόμενες εξαγορές

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά θα συνεχίσει τη γεωγραφική της εξάπλωση πέρα από την Ευρώπη και θα αναπτύξει καινούργιες βιομηχανικές λύσεις και νέες εφαρμογές των προϊόντων της. 

Αυτά ανέφερε ο κ. Κρίτων Αναβλαβής, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου σε παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. 

Επιπροσθέτως, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά μέσω πιθανών στοχευμένων εξαγορών, θα εξετάσει νέες αλυσίδες «από το ορυχείο στην αγορά», επιδιώκοντας την περαιτέρω διεύρυνση των εφαρμογών τελικής χρήσης των προϊόντων της. 

Σχετικά με άλλες παρεμφερείς με αυτές των βιομηχανικών ορυκτών δραστηριότητες, όπως είναι η γεωθερμία και η ακίνητη περιουσία της Εταιρίας στη Μήλο, θα αναζητηθεί η δημιουργία πρόσθετης αξίας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρείας ο κ. Αναβλαβής αναφέρθηκε στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στη διάρκεια του, και στον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή χάλυβα διεθνώς και η κατασκευαστική δραστηριότητα επηρέασαν την οικονομική πορεία του Ομίλου. 

Οι συνολικές πωλήσεις και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) για τον Όμιλο ανήλθαν σε 242 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. 

Παρά τη μείωση αυτών των μεγεθών κατά 32% και 46% αντίστοιχα, σε σχέση με την ιστορικά υψηλότερη απόδοση του εννεαμήνου του 2008, οι πωλήσεις αλλά και το EBITDA του τρίτου τριμήνου επέδειξαν σημαντική διαδοχική βελτίωση συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο, της τάξεως του 8% και 26%, αντίστοιχα. 

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, την τρίτη κατά σειρά βελτίωση από το τέταρτο τρίμηνο του 2008. 

Η βελτίωση στα περιθώρια κερδοφορίας προκύπτει κυρίως από τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ΗΠΑ και τη μείωση στους ναύλους. Σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους όγκους πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο, τα περιθώρια κερδοφορίας οδήγησαν σε καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο 4,2 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια των καθαρών κερδών του Α’ εξαμήνου.