Οι προτάσεις της Κομισιόν για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Τη συγκρότηση τριών νέων εποπτικών αρχών για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καταστεί αυστηρότερο το πλαίσιο ελέγχου των χρηματαγορών.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία ξεχωριστών αρχών για την εποπτεία των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών και των χρηματιστηριακών εταιρειών, όπως και την εξουσιοδότησή τους για την άσκηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, αντί των συμβουλευτικών που έχουν σήμερα οι αντίστοιχες αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε..
Σε ότι αφορά ειδικότερα την ασφαλιστική αγορά προτείνει την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Αρχής η οποία θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με της εθνικές αρχές ελέγχου του κλάδου. 
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει συμπεριληφθεί στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών του Ecofin, προκειμένου να αποφασισθεί ποια θα είναι η τύχη της.
Στο ίδιο Συμβούλιο θα συζητηθεί και μια δεύτερη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών Κινδύνων, ώστε να καθίσταται δυνατή η πρόβλεψη και πάνω απ΄ όλα η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή που βιώνουμε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008.