Βαθιές τομές στο ασφαλιστικό ζητούν οι ασφαλιστές

Ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας ζητούν οι ασφαλιστές από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι για να καταστεί βιώσιμο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η ενεργός συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στη διαχείριση των αποθεμάτων.
Τη θέση αυτή υποστήριξαν κορυφαία στελέχη του κλάδου μιλώντας σε πάνελ του Insurance Money Conference 2009, που διοργάνωσε στις 25-11 στο Intercontinental η Money Conferences.
Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Τάσσος Παγώνης, τοποθετούμενος σε ερωτήσεις που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του Insurance World, κ. Γιάννης Βερμισσώ, χαρακτήρισε την πολιτεία αναξιόπιστη για τη διαχείριση των αποθεμάτων που αφορούν στις μελλοντικές συντάξεις και πρότεινε ο ρόλος της να περιοριστεί στον καθορισμό και την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων. 

Επεσήμανε τέλος ότι η σημερινή γενιά καλείται να επιβαρυνθεί δύο φορές, μια προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος και μια δεύτερη για την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών της Τραπέζης Πειραιώς, κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, τόνισε ότι τα προβλήματα αξιοπιστίας που παρουσιάζει σήμερα η ασφαλιστική αγορά δημιουργήθηκαν με ευθύνη και των ιδίων των εταιρειών, λόγω των λανθασμένων πρακτικών που ακολούθησαν, των κακών προγραμμάτων που κατά καιρούς προώθησαν, όπως και λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού στον οποίο επέμειναν αρκετοί «παίκτες» του κλάδου.
Ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης, επεσήμανε ότι αν η πολιτεία είχε μεριμνήσει με τη δημιουργία ενός Εγγυητικού Κεφαλαίου για τον κλάδο Ζωής τα προβλήματα με τις τελευταίες ανακλήσεις θα ήταν σαφώς λιγότερα από τα σημερινά, υποστήριξε ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να στηρίξει το συνταξιοδοτικό σύστημα εξασφαλίζοντας όμως όλες τις αναγκαίες φοροελαφρύνσης και τόνισε ότι πολιτεία και αγορά θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουν ζητήματα που αφορούν στις συντάξεις και την ασφάλιση των εργαζομένων.
Τέλος, και ο Δημοσθένης Μαμμωνάς, πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δέχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, με βασικότερη τη μετατροπή του σε κεφαλαιοποιητικό.