Χρηματιστήριο: Ώρα για… «κατενάτσιο»

Τα επιχειρήματα των «ταύρων» στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένουν αδύναμα. Επ’ αυτού, θυμίζουμε ορισμένα σημαντικά κατά την άποψή μας- στοιχεία:
  • Η παρουσία των μικροεπενδυτών έχει περιοριστεί δραστικά και δεν αναμένεται να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα, σε περίπτωση που οι ξένοι θεσμικοί συνεχίσουν να ρευστοποιούν.
  • Το εγχώριο «έξυπνο χρήμα», που αγόρασε την Εθνική στα 8 και στα 10 ευρώ, την έχει πουλήσει με κέρδος 50%-70% και δύσκολα θα ξαναμπεί τόσο δυναμικά κοντά στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων των μετοχών στη Σοφοκλέους.
  • Η κατάσταση στην εγχώρια οικονομία αποδεικνύεται κάθε μέρα και δυσκολότερη. Όσοι περίμεναν κάποια ανάκαμψη κατά το τελευταίο φετινό τρίμηνο έχουν διαψευσθεί και όλοι, επίσης, αναμένουν νέα υποχώρηση του ΑΕΠ μέσα στο 2010: από -0,3%, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, έως και το -1%, που βλέπουν κάποιοι από τους αναλυτές.
  • Τα P/E των ελληνικών μετοχών μπορεί, πλέον, να είναι ελκυστικότερα από αυτά των ξένων, ωστόσο αν συνεκτιμήσει κάποιος τις προοπτικές των οικονομιών, μάλλον αλλάζει γνώμη.
  • Και όλα αυτά, όταν σήμερα οι ξένες αγορές βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, έχοντας προεξοφλήσει μία σαφώς ικανοποιητικότερη πορεία των εταιρικών κερδών για την επόμενη χρήση. Άρα, αν κάτι δεν πάει καλά στο εξωτερικό…
  • Κάτω, λοιπόν, από αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση αμυντικής τακτικής θεωρούμε ότι είναι η πλέον επιβεβλημένη: τα καλά μερίσματα και οι εταιρείες που φαίνεται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την κρίση, θα πρέπει να είναι οι βασικότερες επιλογές μας.