Διεργασίες, συμμαχίες συρρικνώνουν την ασφαλιστική αγορά

Σε αναζήτηση αξιόπιστων συνεργασιών βρίσκεται ο ασφαλιστικός κλάδος στην προσπάθειά του, να ανταποκριθεί στις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που δημιουργούν οι νέοι εποπτικοί κανόνες και η επικράτηση στην αγορά των ισχυρών παικτών. 

Οι εξελίξεις καθοδηγούνται από την προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου, που πραγματοποιεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, σε συνδυασμό με τον προβληματισμό που επικρατεί στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, ενόψει της προσαρμογής στους κανόνες του Solvency, οι οποίοι θα δημιουργήσουν αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες. 

Η πίεση που δημιουργείται στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο, ενισχύει την ανάγκη συμπράξεων, από τις μικρές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες οδηγούνται σε συγχωνεύσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό. 

Το σύνθημα των ανακατατάξεων σε διεθνές επίπεδο έδωσε ήδη η απόφαση της ING να αποσχίσει το ασφαλιστικό κομμάτι και να επικεντρώσει τη δραστηριότητά του στο τραπεζικό σκέλος, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της AIG, με την απόσχιση του κλάδου γενικών και τη μετονομασία σε Chartis, αλλά και τη δρομολογούμενη πώληση του κλάδου ζωής και της Alico

Οι κινήσεις προοιωνίζουν γενναίες ανακατατάξεις για την ασφαλιστική αγορά, που οδηγείται μαθηματικά σε δραματική συρρίκνωση μέσα από ανακατανομές μεριδίων, κλείσιμο εταιριών και αποχωρήσεις από συγκεκριμένες δραστηριότητες. 

Η απόφαση του ολλανδικού ομίλου να περιορίσει τη δραστηριότητά του στον τραπεζικό τομέα και να αποχωρήσει από τις ασφάλειες, δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά. Είχε προηγηθεί η απόφαση για συρρίκνωση της δραστηριότητας στην Ελλάδα με την αποχώρηση από τον κλάδο των νοσοκομειακών προγραμμάτων και τη συνεργασία με την Interamerican και την Ευρωπαϊκή Πίστη για την πώληση προγραμμάτων υγείας. 

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρίας γενικών για την οποία στις 20 Νοεμβρίου, οι τρεις εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον – Interamerican, Ευρωπαϊκή Ένωση και International Life – κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές.

Την ίδια στιγμή, η Chartis, που αποτελεί την εκπροσώπηση του AIG στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, φαίνεται να επιτυγχάνει τον απογαλακτισμό της από τον αμερικανικό όμιλο, με ανοιχτό το θέμα της αποπληρωμής του χρέους, ενώ σε τελικό στάδιο είναι οι συζητήσεις του αμερικανικού ομίλου της AIG για την πώληση των δραστηριοτήτων της Alico – πλην αυτών στην Αμερική. 

Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και επικρατέστερη φέρεται η επίσης αμερικανική Metlife, που δεν διαθέτει παρουσία στην Ευρώπη, καθώς ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Allianz και η AXA, δεν φέρονται να έχουν ενδιαφερθεί. Η AXA ανακοίνωσε πάντως την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2 δις ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Allianz, η οποία βρίσκεται σε θέση ισχύος, μετά τα ενισχυμένα αποτελέσματα του 9μήνου, τηρεί στάση αναμονής. 

Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας επιτύχει την απεμπλοκή της από τη μετοχική σχέση με τον όμιλο της ING, με την οποία τη συνδέει σχέση δεκαετούς συνεργασίας στον κλάδο ζωής, διευρύνει στις στρατηγικές της συμφωνίες, για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των ασφαλειών. 

Η τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία με την Victoria Zημιών – θυγατρική της Ergo International στην Ελλάδα και μέλος του γερμανικού ασφαλιστικού Ομίλου της Munich Re – για τη σύναψη 10ετούς αποκλειστικής συνεργασίας στον κλάδο των γενικών ασφαλειών. Η Munich Re είναι η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, ενώ η θυγατρική της ERGO συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ασφαλιστικούς ομίλους της Γερμανίας.

Η στάση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων αποτελεί κρίσιμο θέμα για την διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στον κλάδο. Η συζήτηση παραπέμπει ευθέως στις αποφάσεις που θα πάρουν οι ελληνικοί όμιλοι της Εθνικής τράπεζας, της EFGEurolife, αλλά και της Αγροτικής τράπεζας για την τύχη των ασφαλιστικών τους θυγατρικών, που έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά και ελέγχουν σημαντικά μερίδια. Αν και τα σχέδια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Αγροτικής Ασφαλιστικής, έχουν ματαιωθεί, οι εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν ότι το θέμα θα ανοίξει εκ νέου, ενόψει των πιέσεων που δημιουργούν οι κανόνες της BaselII

Η απαίτηση για αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών στις τράπεζες σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του Solvency, για τον ασφαλιστικό κλάδο εντείνουν τον προβληματισμό, που δεν εξαιρεί και τους ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους, καθώς έντονη είναι και η αντίστοιχη φημολογία για την Eurolife, Η βελτίωση άλλωστε των αγορών ευνοεί τα σενάρια για αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, υπό το πρίσμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την εξυγίανσή της.

 
Η κινητικότητα στον κλάδο, δεν εξαντλείται στις κινήσεις των πολυεθνικών ομίλων. Στη λογική της αναζήτησης αξιόπιστων συνεργασιών εντάσσεται η εξαγορά της ActivaInsurance από την EFGEurolife, η οποία εξασφαλίζει μεγαλύτερη πρόσβαση του τραπεζικού ομίλου στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων. Την ίδια στιγμή η ελληνική αγορά βιώνει το δικό της δράμα με το πρόσφατο κλείσιμο πέντε εταιριών – μεταξύ των οποίων και η Ασπίς Πρόνοια, που αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για την αξιοπιστία του κλάδου. 
Η προοπτική νέων ανακλήσεων κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί αφού οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα υποχρεωθούν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της κάλυψης των αποθεμάτων που αξιώνει η Εποπτική Αρχή. 
Οι κινήσεις των ελληνικών εταιρία καθοδηγούνται από τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες που θα απαιτηθούν και στο πλαίσιο αυτό ήδη η International Life, προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 13,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θεωρήθηκε αναγκαία, προκειμένου η εταιρεία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που επιβάλλει η νομοθεσία για την αφαίρεση των ενδοομιλικών συμμετοχών από το περιθώριο φερεγγυότητας, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ περίπου. 

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία συγχώνευσης της Universal Life με τη διαδικασία της απορρόφησης. Οι δύο εταιρίες πήραν τη σχετική έγκριση από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και προχωρούν τη συγχώνευση, η οποία θα ολοκληρωθεί με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30η Ιουνίου του 2009. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 6μήνου η Universal Life, έχει ίδια κεφάλαια της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι σε κρατικά ομόλογα ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ και η ασφαλιστική της παραγωγή διαμορφώθηκε στα 5,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι επενδύσεις της International Life ΑΕΑΖ, ανήλθαν στα 65,4 εκατ. ευρώ, ενώ στα 23 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις της International Life ΑΕΓΑ. 

Σε αναζήτηση επενδυτών που θα συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται και η ασφαλιστική Αιγαίον. Η αύξηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης σε αγορές των Βαλκανίων. Αντίθετα σε αναβολή οδηγείται η συγχώνευση της Υδρογείου και της Ευρωπαϊκής Πρόνοιας, καθώς οι διοικήσεις των δύο εταιρειών, αναμένεται να επανεξετάσουν το σχέδιο της συγχώνευσης με βάση τα στοιχεία του 2009.