Στο στόχαστρο της Επ.Ε.Ι.Α. οι ουρές συμβολαίων

Στη γωνία περιμένει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης όσες ασφαλιστικές εταιρίες διεκδίκησαν τις «ουρές» ασφαλιστηρίων συμβολαίων των πέντε εταιριών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την 21η Σεπτεμβρίου, οπότε η Επ.Ε.Ι.Α. ανακάλεσε τις άδειες των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Ασφάλειες Σκούρτης, δεν ήταν λίγες οι φορές που τα στελέχη της αγοράς διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για αθέμιτες πρακτικές εταιρειών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα έφθασε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, όπου μέλη του διοικητικού συμβουλίου έθεσαν θέμα σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών, υποστηρίζοντας ότι παρά την άτυπη συμφωνία που υπήρξε για την εφαρμογή συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο, καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα εταιριών που επέμειναν στην εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο περιθώριο του διοικητικού συμβουλίου υπήρξαν και διαξιφισμοί μεταξύ μελών της διοίκησης της Ένωσης για το θέμα αυτό.

Η έκταση που έλαβε το όλο ζήτημα, προκάλεσε και την αντίδραση της Επ.Ε.Ι.Α., η οποία διεμήνυσε στα στελέχη του κλάδου ότι αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψει αθέμιτες πρακτικές στην αγορά. Διευκρίνισε βέβαια ότι από το νόμο δεν μπορεί να δράσει προληπτικά, ωστόσο σε δεύτερο χρόνο έχει τα περιθώρια να αντιδράσει και οι συνέπειες για όσους επέμειναν ή επιμένουν σε παράτυπες πρακτικές θα είναι, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, βαριές.

Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι στις αρχές του νέου έτους η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής θα ακτινογραφήσει τις παραγωγές και τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιριών και στο βαθμό που θα διαπιστώσει υπερβολικές αυξήσεις εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες, αυξήσεις οι οποίες δεν θα δικαιολογούνται από την εμπορική πολιτική και εν γένει τη δυναμική της κάθε εταιρείας:
 
         πρώτον θα ζητήσει την άμεση κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων σε αποθέματα, λόγω ακριβώς της διόγκωσης της παραγωγής και
         δεύτερον θα εξαιρέσει τις εταιρείες αυτές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου, τις ρυθμίσεις που θεσπίσθηκαν για την προστασία της ασφαλιστικής αγοράς από τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης
 
Βέβαια, οι ασφαλιστές γνωρίζουν ότι οι ανωτέρω προειδοποιήσεις διατυπώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Επ.Ε.Ι.Α. έχει χαλαρώσει την ένταση των ελέγχων που διενεργεί στον κλάδο λόγω των πρόσφατων εκλογών και των αλλαγών που σηματοδοτήθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο.
Όμως παράγοντες της Επιτροπής σπεύδουν να προσθέσουν ότι οι προαναφερόμενες επισημάνσεις έχουν να κάνουν με τους τακτικούς ελέγχους στον κλάδο, καθώς και ότι όταν η Επιτροπή θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις της για τις «ουρές» των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, θα έχει σε κάθε περίπτωση επανέλθει στους γνώριμους ρυθμούς της. Μάλιστα, βρισκόμενη πιο κοντά χρονικά στην εφαρμογή του Solvency II θα είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να επιμείνει και να εντείνει την ελεγκτικής της δράση. 
Πάντως μέχρι και την έκδοση του τεύχους στην αγορά επικρατούσε αναβρασμός με το θέμα των «ουρών», με το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς να επιδιώκει με «νύχια και με δόντια», με πραγματικές «μάχες» στα δίκτυα, να μην επιτρέψει να επαναληφθούν όσα συνέβησαν με την EOS Ασφαλιστική, της οποίας τα συμβόλαια μετακινήθηκαν κατά έναν «μαγικό» τρόπο σε λίγες σε αριθμό ασφαλιστικές εταιρείες.
Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τώρα με την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και τους ασφαλισμένους της, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να περιμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αντιδράσει αναφορικά με την παραγωγή της εταιρείας. Λέγεται ειδικότερα ότι, από τον ανταγωνισμό γίνονται προσπάθειες, πάντα στα πλαίσια του νόμου, για τη μετακίνηση Επενδυτικών-Συνταξιοδοτικών συμβολαίων, όπως και συμβολαίων Υγείας σε άλλες εταιρείες.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τα Συνταξιοδοτικά και τα Επενδυτικά συμβόλαια, μεταφορές γίνονται μόνο σε όσες συμβάσεις είχαν συναφθεί σχετικά πρόσφατα με την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, και δεν φέρουν σημαντικά βάρη από το παρελθόν, ενώ μεταφορές σε προγράμματα Υγείας καθίστανται εφικτές υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος είναι σε ασφαλίσιμη ηλικία και δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.
Όσο για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους της εταιρίας, αυτοί βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Επί της ουσίας υποχρεούνται να επιδείξουν υπομονή έως ότου η κυβέρνηση καταλήξει στο τι θα πράξει με την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Μέχρι δηλαδή να αποφασιστεί με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό το κράτος θα λειτουργήσει ως εγγυητής για τα ανοίγματα της εταιρίας. Μέχρι τότε είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν οι ίδιοι τις υποχρεώσεις των συμβολαίων τους.
Σε αντίθεση με την Ασπίς ΑΕΓΑ, στις υπόλοιπες τέσσερις εταιρίες τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται είναι πιο απλά. Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο Αυτοκινήτου για παράδειγμα έχουν ήδη μετακινηθεί σε τρίτες εταιρίες, παραμένοντας αρχικά για ένα μήνα υπό τη σκέπη του Επικουρικού Κεφαλαίου, και τα θύματα από τροχαία ατυχήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία έλαβαν και θα λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους από τις εταιρείες στις οποίες είναι ασφαλισμένα – λόγω εφαρμογής του Φιλικού Διακανονισμού.
Βέβαια σοβαρά ζητήματα έχουν τεθεί με τους ασφαλισμένους στον κλάδο Πυρός όπου οι αποζημιώσεις που επρόκειτο να καταβληθούν από τις εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς να υπάρχουν πολλά περιθώρια για την άμεση καταβολή τους. Η κάλυψη των περισσότερων ασφαλισμένων θα απαιτήσει την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη.