Πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις των υποψήφιων διαμεσολαβητών

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου οι εξετάσεις των υποψήφιων διαμεσολαβητών στην ασφάλιση. Συνολικά συμμετείχαν 940 άτομα και για τις τέσσερις κατηγορίες υποψηφίων, έναντι 910 στις προηγούμενες εξετάσεις στις 13 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις έγιναν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ), στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Ε.Π.Ι).

Πιο αναλυτικά, οι υποψήφιοι που συμμετείχαν ήταν: 761 ασφαλιστικοί σύμβουλοι, 52 συντονιστές, 71 πράκτορες και 56 μεσίτες. Οι αντίστοιχες συμμετοχές του Ιουνίου ήταν: 767 ασφαλιστικοί σύμβουλοι, 84 συντονιστές, 32 πράκτορες και 27 μεσίτες. Παρατηρούμε δηλαδή μια στασιμότητα και ελαφρά πτώση στους ασφαλιστικούς συμβούλους, σημαντική πτώση στους συντονιστές και μεγάλη αύξηση, υπερδιπλάσια και στις δύο περιπτώσεις, για πράκτορες και μεσίτες.

Αν και τα μεγέθη για τις δύο τελευταίες κατηγορίες βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ασφαλιστικούς συμβούλους, εντούτοις δείχνουν μια μετατόπιση ενδιαφέροντος μεταξύ των υποψηφίων. Οπωσδήποτε είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να μιλάμε για αλλαγή τάσης στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά, όμως, συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την προοπτική των ασφαλιστικών δικτύων στην εγχώρια αγορά, φαίνεται να βρίσκουν στοιχεία επιβεβαίωσης μέσα από την εικόνα των συμμετοχών.

Θα έχει επομένως ενδιαφέρον να δούμε την εικόνα των συμμετοχών στις επόμενες εξεταστικές περιόδους, σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχουν οι τελευταίες εξελίξεις με τις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας σε πέντε εταιρίες του κλάδου.

Σύμφωνα επίσης με την προκήρυξη των εξετάσεων, η βαθμολόγηση θα γίνει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου από δυο βαθμολογητές και από τρίτο αν χρειαστεί, σε περίπτωση που η διαφορά είναι μεγάλη. Το άριστα αντιστοιχεί στο 100% των απαντήσεων, ενώ ως βάση επιτυχίας έχει οριστεί το 50%. Οι επόμενες εξετάσεις έχουν προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2010.