Στο στόχαστρο των ελέγχων η Aspis Liv στη Σουηδία

Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις στον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια, εταιρίες του οποίου βρίσκονται στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών εντός και εκτός Ελλάδος. Ο έλεγχος αυτή τη φορά εντοπίζεται στην Aspis Liv, την ασφαλιστική εταιρία του ομίλου στη Σουηδία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της σουηδικής εποπτικής αρχής, μετά τη διαπίστωση ελλείμματος στα αποθεματικά της εταιρίας ύψους 32,9 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 52,8 εκατ. ευρώ. 

Η αρμόδια εποπτική αρχή υποχρέωσε την εταιρία σε αναστολή εργασιών, μετά την εκπνοή της προθεσμίας που της είχε δώσει για την κάλυψη του ελλείμματος των 33 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρονται να διακινήθηκαν σε τέσσερις λογαριασμούς της Credit Suisse, από τον Απρίλιο του 2009. 

Στο θέμα της μεταφοράς των κεφαλαίων εμπλέκεται και η εταιρία  Hestiun Limited, με έδρα το Λονδίνο και η οποία φέρεται να λειτουργεί ως πρακτορειακή, χωρίς ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Aspis Liv, κ. Jan Paju, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη υπογραφής της εταιρείας, να είναι γνώστης των σχετικών κινήσεων. 

Η προθεσμία που είχε δώσει η αρμόδια εποπτική αρχή για την ανάκτηση των κεφαλαίων και την κατάθεση ενός προγράμματος χρηματοοικονομικής ανάκαμψης της εταιρίας έληξε στις 12 Νοεμβρίου, χωρίς η διοίκηση της εταιρίας να ανταποκριθεί στην απαίτηση του επόπτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Aspis Liv, ζήτησε παράταση έως τις 25 Νοεμβρίου για την κάλυψη των κεφαλαίων, η οποία δεν έγινε αποδεκτή και οδήγησε στην απαγόρευση εκτέλεσης νέων εργασιών. Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική παραγωγή της εταιρίας ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ και η δραστηριότητά της επικεντρώνεται στην πώληση ομαδικών προγραμμάτων και συμβολαίων ζωής, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων της υπολογίζεται στους 150.000. 

Το θέμα με την Aspis Liv παραπέμπει στα προβλήματα που είχε ο όμιλος της Ασπίς Πρόνοια στην Ελλάδα και τα οποία οδήγησαν στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του, αφού η σουηδική εποπτική αρχή κάνει λόγο για μη κάλυψη του απαραίτητων εποπτικών κεφαλαίων, που θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. 

Ο έλεγχος της εποπτικής αρχής έγινε το τελευταίο δίμηνο και σύμφωνα με το περιεχόμενο της αναλυτικής απόφαση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι «δεν είναι σαφές το κατά πόσο η Aspis Liv διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια που απαιτούνται για την άσκηση της ασφαλιστικής δραστηριότητας». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέτοχος της Aspis Liv, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 85%, φέρεται να είναι η Ασπίς Κάπιταλ, εταιρεία συμφερόντων του ίδιου του κ. Παύλου Ψωμιάδη, και εκδότης των ομολόγων ύψους 50 εκατ. ευρώ. 

Μέτοχοι του υπολοίπου ποσοστού είναι επίσης η Ασπίς Πρόνοια και ο πρώην αναλογιστής της εταιρείας κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μετά την υπόθεση της υποτίμησης των αποθεματικών του ομίλου το 2007, βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με το βασικό μέτοχο του ομίλου της Ασπίς κ. Παύλο Ψωμιάδη. 

Το θέμα της σουηδικής εταιρείας είχε απασχολήσει την ελληνική εποπτική αρχή, η οποία το 2008 είχε απαγορεύσει την εξαγορά της εταιρείας από την Commercial Value.