Ασφαλιστικά προγράμματα για ειδικές περιπτώσεις

Τις προηγούμενες εβδομάδες αναλώσαμε πολύ χρόνο, καθώς και σελίδες, για τα τρέχοντα νέα της ασφαλιστικής αγοράς, όπως και για το πώς οι ασφαλισμένοι των πέντε ασφαλιστικών εταιριών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα οποία ήλθαν αντιμέτωποι. Σήμερα λοιπόν θα αλλάξουμε κλίμα. Θα αναφερθούμε σε λιγότερο κλασικές ασφάλειες, σε προγράμματα τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά στο ασφαλιζόμενο κοινό. Ας αρχίσουμε:

- Ασφαλιστική κάλυψη κυνηγού για αστική ευθύνη. Πρόκειται για συμβόλαια που καλύπτουν τις άστοχες βολές των κυνηγών, τις βολές δηλαδή που αντί για το θήραμα πληγώνουν τρίτους. Το κόστος των συμβολαίων για την αστική ευθύνη των κυνηγών υπολογίζεται στα 15 με 25 ευρώ για κάθε κυνηγητική περίοδο, ενώ προβλέπουν υψηλές αποζημιώσεις.

- Ασφάλιση κατοικίδιων ζώων: Η ασφαλιστική αγορά προσφέρει προγράμματα αστικής ευθύνης και θανάτου, το κόστος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ των 20 έως 40 ευρώ το χρόνο, που προβλέπουν καταβολή αποζημιώσεων έως και 1.500 ευρώ σε περίπτωση θανάτου του ζώου και 6.000 έως 9.000 ευρώ για την κάλυψη πιθανών τραυματισμών που μπορεί να προκαλέσει το κατοικίδιο σε τρίτους. Όμως υπάρχουν και τα συμβόλαια που καλύπτουν ζώα τα οποία μετέχουν σε παραγωγική διαδικασία. Ορισμένες εταιρείες μπορούν να καλύψουν την αποκατάσταση της απώλειας ζωής ή της μείωσης της παραγωγής των πτηνοτροφείων ή των κτηνοτροφείων.

- Ασφάλιση κλασικών αυτοκινήτων: Δυστυχώς τα σπάνια αυτά αυτοκίνητα ασφαλίζονται ως κοινά οχήματα για την περίπτωση της κλοπής τους. Η αδυναμία που υπάρχει για την εκτίμηση της πραγματικής τους αξίας, αναγκάζει τους ασφαλιστές ουσιαστικά να αρνούνται την κάλυψη της κλοπής, αφού οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τα συμβόλαια σε καμία μα καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των αυτοκινήτων αυτών. Κατά τα άλλα οι υπόλοιποι όροι των συμβολαίων δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτε από τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

- Ασφάλιση παλαιών πινάκων: Ασφαλίζονται συνήθως με βάση την εκτίμηση που κάνουν οι αντικέρ, οι οποίοι εκδίδουν ειδικά πιστοποιητικά γνησιότητας για το προς ασφάλιση αντικείμενο. Βέβαια το προβλεπόμενο από το συμβόλαιο ύψος του ασφαλίστρου, χρόνο με το χρόνο αυξάνεται διότι αυξάνεται και η αξία του πίνακα. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τις συλλογές γραμματοσήμων ή διαφόρων άλλων αντικειμένων, για τα οποία οι ασφαλιστές συνήθως ζητούν πιστοποιητικά που προσδιορίζουν την αξία τους.

- Ασφάλιση κοσμημάτων: Οι εταιρίες συνήθως δέχονται υπό όρους την ασφάλισή τους. Ένας από τους συνηθέστερους όρους είναι η φύλαξή τους σε χρηματοκιβώτιο, ενώ του συμβολαίου προηγείται πάντα η πραγματογνωμοσύνη βάση της οποίας υπολογίζεται η πραγματική τους αξία. Πραγματογνωμοσύνη συνήθως κάνουν είτε οι πραγματογνώμονες των ασφαλιστικών εταιρειών, είτε γνωστά κοσμηματοπωλεία όταν πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα κομμάτια.

- Ασφάλιση χρηματαποστολών. Το ασφάλιστρο ποικίλει ανάλογα με το σύνολο των χρημάτων που μεταφέρουν τα αυτοκίνητα των εταιρειών που διενεργούν τις χρηματαποστολές. Και βέβαια να πούμε πως σε περίπτωση ληστείας για τον υπολογισμό της αποζημίωσης απαιτείται η προηγούμενη πιστοποίηση από την τράπεζά ή τον πελάτη της εταιρείας για το ακριβές ποσό που μετέφερε η χρηματαποστολή.